Fängslade öden bakom Bonnie Clementssons Augustprisnominering

Av Gisela Lindberg - Publicerad den 24 oktober 2024
foto på Bonnie Clementsson och på boken Fängslade ödens framsida.

Historikern Bonnie Clementsson är nominerad till Augustpriset för Årets svenska fackbok. Boken Fängslade öden – tjuvar och bedragare i 1800-talats Sverige bygger på sjutton straffångars ord om liv och uppväxt fram till livstidsdomen. I juryns motivering beskrivs boken som ”att kliva rakt in i 1800-talet, där levnadsvillkor, rättvisa och straff ofta var brutala och obevekliga.”

Vad tänkte du när du fick reda på att du var nominerad?

Det är fantastiskt roligt att boken uppmärksammas på detta sätt. Jag satt i bilen på väg till en bridgetävling när jag fick veta det. Det kändes smått surrealistiskt och det var svårt att koncentrera sig på korten under kvällen, speciellt som jag inte fick berätta något om det för någon. Trots att jag känt till nomineringen en dryg vecka nu har min hjärna inte riktigt förstått att det är sant.

Varför är dessa sjutton straffångars historia viktig att berätta?

– Jag har alltid intresserat mig för så kallat ”vanliga människor” men de har sällan lämnat källmaterial efter sig. Men här fanns en chans att läsa tjuvarnas egna ord och försöka förstå hur de resonerade, vilka normer och värderingar som styrde deras handlingar, hur de navigerade i samhället, hur deras relation till andra brottslingar, till bondesamhället och till myndighetspersonerna fungerade.
 
– Jag kunde också få en inblick i vad som hände bakom kulisserna på dåtidens häkten och fängelser. Det har forskats mycket om det tidiga 1800-talet men få har kunnat säga något specifikt om dessa grupper i samhället.

Går det att göra några jämförelser mellan 1800-talet och idag vad gäller samhälle och kriminalitet?

 – Ja, absolut. I början av 1800-talet hade vi också en snabb befolkningsökning, växande klassklyftor och ökande brottslighet. Stöldgods och tillvägagångssätt har visserligen förändrats på 200 år men brottsligheten som socialt fenomen är på sätt och vis densamma. Man kan jämföra konfliktlinjer som fanns mellan grupper då och hur det ser ut idag. Tidlösa frågor är också hur ansvarsrelationen mellan stat och individ ser ut, hur rättsväsendet är utformat och hur staten ser på och hanterar individer som hamnat snett.

Vad är det som driver dig i din forskning?

– För mig handlar historia inte så mycket om kungar och årtal utan mer om vad det innebär att vara människa. Min bok handlar alltså inte enbart om tjuvar på 1800-talet utan även om mänskliga relationer och hur vi fungerar som grupp, respektive som individer. Det handlar om allmänmänskliga frågor, om normer och värderingar, om vad som förenar människor över tid och vad som är kulturellt eller socialt föränderlig.
 

Boken tävlar mot sex andra böcker utgivna det senaste året i fackboksklassen och priset delas ut av Svenska Förläggareföreningen den 25 november.

Mer om boken på Historiska medias sida Fängslade öden – tjuvar och bedragare i 1800-talats Sverige. https://historiskamedia.se/bok/fangslade-oden/

Juryns motivering lyder

"Bonnie Clementsson ger en levande och djupgående inblick i livet för tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige. Boken bygger på sjutton självbiografier av straffångar som avtjänade livstidsstraff på Carlstens fästning. Clementsson gör ett varsamt urval ur fångarnas livsöden och sätter skickligt in deras livserfarenheter i ett sammanhang. Med en inträngande bild av Sverige för 200 år sedan och väl motiverade illustrationer skapar Clementsson en känsla av att kliva rakt in i 1800-talet, där levnadsvillkor, rättvisa och straff ofta var brutala och obevekliga. Boken ger inte bara ett lärorikt perspektiv på tidens rättsvillkor, utan också en gripande inblick i överlevnad och mänskligt lidande."