Svar på vanliga frågor

Vanliga frågor om Kandidatprogrammet i historia

Anmälan och antagning

Q: Hur anmäler jag mig till programmet?
A: Du anmäler dig via Antagning.se senast den 15 april.

Q: Hur många platser finns det på Kandidatprogrammet i historia, och antar ni även till vårterminen?
A: Programmet har 60 utbildningsplatser. Vi antar endast till höstterminerna.

Q: Kan jag bara läsa historia i Lund inom detta kandidatprogram?
A: Nej, institutionen erbjuder varje termin fristående kurser, bl.a. grundkurs i historia (första terminens studier), fortsättningskurs (andra terminen) och kandidatkurs (tredje terminen). Med fristående kurser kan du själv bygga upp en filosofie kandidatexamen i historia. Läs mer om andra utbildningsvägar i länken nedan.

Q: Hur görs urvalet till programmet?
A: Den som söker måste ha grundläggande behörighet, liksom gymnasiekurser i historia och samhällskunskap. Gymnasiebetyg och resultat från högskoleprov får en del var av platserna.

Q: Var kan jag hitta statistik och antagningspoäng från föregående terminer?
A: Hösten 2017 var första gången som kandidatprogrammet i historia gick. Länken nedan tar dig till statistik och antagningspoäng för samtliga program och fristående kurser vid Lunds universitet.

Q: Jag har redan läst kurser i historia. Kan jag ansöka till utbildningsprogrammets senare delar?
A: Ja, det kan vara möjligt till tredje terminen (hösttermin). Kontakta programkoordinatorn om du har funderingar kring antagning till programmets senare delar. Glöm inte att du måste anmäla dig i tid till motsvarande kurs via antagning.se 15 april.

Q: Jag har missat sista anmälningsdag. Kan jag göra en sen anmälan?
A: Om ansökan till programmet öppnar igen i juli finns det en Lägg till-knapp på antagning.se. Observera att detta inte är en garanti att det finns lediga platser på programmet. Du får vänta till institutionen kallar dig om du får en plats.

Q: Vad får jag för meritvärde när jag anmäler mig sent?
A: Om programmet är öppet för sen anmälan får du som anmäler dig sent inget meritvärde baserat på betyg eller högskoleprov. Sena anmälningar från behöriga sökande placeras in en enda kö.

Q: Jag har blivit antagen till programmet, men kan inte påbörja min utbildning i höst. Kan ni hålla min plats?
A: En person som är antagen till en utbildning har möjlighet att ansöka om anstånd med studiestarten om det finns särskilda skäl.

Under utbildningen

Q: Jag har glömt min Studentidentitet. Vad ska jag göra?
A: Har du inte fått din studentidentitet eller glömt bort ditt lösenord, ska du gå till Studentportalens support. För övriga frågor kring studier vid Lunds universitet, LUX, eller institutionen – t.ex. om LU-kort, examen, försäkring, kursplattformar, reception, terminstider – se Studera historia - från A till Ö, länken finns nedan.

Q: Jag har läst vid annat universitet eller annan högskola. Kan jag tillgodoräkna poäng i kandidatprogrammet?
A: Detta bör du alltid diskutera med programkoordinatorn. Se även antagning till senare del av program ovan.

Q: Måste jag ansöka till kurser varje termin även då jag är antagen till ett program?
A: Som student inom programmet måste du alltid ansöka till den kursen du avser att läsa kommande termin genom antagning.se. Sista ansökningsdag är den 15 oktober/15 april. Du måste också aktivt tacka ja på antagning.se till den kurs du har sökt varje termin. Observera att det finns behörighetsregler även inom programmet, se respektive kursplan!

Q: Hur många poäng är helt valfria inom programmet?
A: 30 hp är valbar fördjupning med kurser som lämpar sig särskilt väl att kombinera med historiska ämneskunskaper, och ytterligare 30 hp för studier i historia utomlands eller i Sverige som förberedelse för examensarbetet.

Q: Kan jag genomföra en praktiktermin inom programmet?
A: Nej, men det finns möjlighet till 7,5 hp praktik inom programmet på den tredje terminens projektarbete. Du söker själv praktikplats.
 
Q: Jag funderar på att ta ett studieuppehåll från programmet. Hur går jag tillväga?
A: Ansökan om studieuppehåll görs på avsedd ansökningsblankett (se blankett nedan), i samråd med den programkoordinatorn. Studieuppehåll medges inte under första terminen på programmet.

Q: Jag funderar på att göra avbrott på programmet. Hur går jag tillväga?
A: Du meddelar avbrott till vår utbildningsadministratör:

Efter utbildningen

Q: Är jag behörig att läsa en masterutbildning efter programmet?
A: Du måste själv ansöka om att få ut en filosofie kandidatexamen i historia hos vår examensavdelning, och med denna examen uppfyller du behörigheten till ett stort urval av masterutbildningar.

Observera att vissa utbildningar bara ges vartannat år. Observera också att det finns flera olika anmälningsperioder för utbildningar på avancerad nivå vid Lunds universitet. Sista anmälningsdatum för programmen kan vara 15 januari eller 15 april.

Läs mer om Masterprogram i historiska studier nedan.

Q: Vad kan en historiker?
A: Läs mer om vidare karriärmöjligheter för historiestudenter på hemsidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: sofia.hermanssonhist.luse | 2024-04-30