maj
Ekologi och kontemplation - historiker och teologer om ett förändrat synsätt

Hur ska vi möta den ekologiska krisen? Det talas ofta om politiska och teknologiska lösningar, och om en livsstilsförändring. Men behöver vi också ett förändrat sätt att se på världen? I dessa föreläsningar talar historiker och teologer om ett förändrat synsätt utifrån tidigkristna texter och praktiker.
13.00–14.00 Mountain, Desert, Sky: An Early Monastic Ecology (In English)
Douglas E. Christie (prof. em., Loyola University), författare till bl.a. The Blue Sapphire of the Mind: Notes for a Contemplative Ecology (Oxford University Press). Christie är en av världens ledande akademiker inom studiet av kontemplativa traditioner från ett ekologiskt perspektiv och han har även en solid erfarenhet av praxis inom den katolska traditionens kontemplativa liv.
14.15–15.00 Kontemplationens naturliga historia (In Swedish)
Simone Kotva (Göteborgs universitet), på väg att publicera Ecologies of Ecstasy: Mysticism, Philosophy and Vegetal Life (Columbia University Press). Kontemplation tolkas ofta som något övernaturligt eller världsfrånvänt, reserverat för specialister och heliga. I denna föreläsning berättar Simone om kontemplationens naturliga historia, med utgångspunkt i filosofen Plotinus och den tidiga kristna monastiska rörelsen. Här finner vi en bild av kontemplation som naturlig aktivitet men också som naturens egen aktivitet.
Välkommen att delta i en av föreläsningarna eller båda.
Eventet arrangeras av Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds Universitet.
Föreläsningarna ingår i den Patristiska dagen som sedan fortsätter med fler föreläsningar på samma tema på Centrum för teologi och religionsvetenskap. Det behövs ingen anmälan för att delta i någon av föreläsningarna. Vill man delta hela dagen och dessutom i den avslutande gemensamma festmåltiden (till självkostnadspris), anmäler man sig till andreas.westergren@ctr.lu.se
Det fullständiga programmet för Patristiska dagen finns på www.patristik.se
Det här evenemanget är en del av Hållbarhetsveckan 2025, som pågår mellan 5-10 maj. Hållbarhetsveckan är ett årligt arrangemang i Lund som organiseras som ett samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. Veckan är en plattform för att skapa dialog, öka medvetenhet och inspirera till hållbar förändring.

Om händelsen:
Plats: Hörsalen, Pufendorfinstitutet, Biskopsgatan 3, Lund
Kontakt: andreas.westergrenctr.luse