Sök bland frågor

Fråga Hur hade världen sett ut idag om Hannibal hade segrat över romarna?


Linus (14 år) - 2021-10-12 11:03:56

Svar Sådana kontrafaktiska frågor är hopplöst svåra att besvara, särskilt om vi utgår från att Hannibals seger skulle ha krossat hela det romerska imperiet. I så fall hade ju hela det latinska kulturarvet försvunnit och helt andra riken (okänt vilka) satt prägel på vår historia.

Men just i det här fallet faller faktiskt frågan på eget grepp. Hannibal besegrade ju romarna upprepade gånger. Vad hände då? Svar: romarna drog sig tillbaka, övergick till gerillakrig i Italien och angrep istället Hannibals förbundna karthagiska fältherrar i Spanien och Nordafrika, vilket slutligen ledde till seger.

2021-10-29 11:33:48 - DH

Fråga 1. Sammanfatta de fyra källkritiska huvudprinciperna: äkthetskriteriet, tidskriteriet, beroendekriteriet och tendenskriteriet. Ge även exempel.
2. Vad är en berättande källa? Vad är en kvarleva? Hur kan en källa på en och samma gång vara en berättelse och en kvarleva?
3. Fundera över följande källor. På vilket sätt kan de vara berättande källor? På vilket sätt är de kvarlevor?
a) en medeltida kungakrönika
b) en broschyr från ett politiskt parti
c) bibeln
d) ett slutbetyg från gymnasiet
Antiken och medeltiden

1. Demokrati är ett exempel på en politisk term från det antika Grekland som används än i dag. Andra exempel är tyranni, aristokrati, oligarki, demagogi och patriarkat. Vad innebär dessa? Vilken aktualitet har de idag?

2. Äldre medeltid beskrivs ofta som en mörk parentes i historien. I vilken mån är detta en riktig beskrivning?

3. Muhammed grundade en ny världsreligion. Jämför islams expansion med kristendomens 500 år tidigare.

4. Ett begrepp som ofta används för att beskriva det medeltida samhället är »feodalism«. Vad menar vi med detta begrepp?

5. I det medeltida samhället hade kyrkan mycket makt. Varför var kyrkan så mäktig? På vilka sätt?
6. Det svenska samhället kontra Europa. Jämför det svenska samhället från 1000-talet och framåt med utvecklingen i övriga Europa under samma tid. Fundera både över likheter och över skillnader vad gäller styrelsesätt, samhällsklasser, religion mm. Glöm inte att utveckla ditt svar med både fakta och ett bra resonemang.

7. I slutet av 1300-talet förenades de nordiska länderna i en union. Hade det varit en fördel om Norden förblivit en stat? Eller var det bra att Sverige, Norge och Danmark blev egna länder? Diskutera. Hur hade samhället sett ut idag om Kalmarunionen bestått?

8. Tidsepokerna i Sverige och södra Europa ser olika ut. I Sverige har vi ingen antik och i Sydeuropa finns det ingenting som heter vikingatid eller stormaktstid. Gör en tidslinje med utgångspunkt i din lärobok på hur vi delar upp tiden i Sverige och i Sydeuropa.

Zemira (20 år) - 2021-10-11 16:19:16

Svar Den här typen av frågor besvaras inte i webbtjänsten, av det enkla skälet att det uppenbart rör sig om ett skolarbete. Det är inte meningen att tjänsten skall användas för att generera direkta svar på frågor som lärare har avsett att elever skall leta upp och formulera på egen hand.

2021-10-29 11:43:07 - DH

Fråga Hej, när exakt upphörde Qingdynastin att existera i praktiken? Några källor säger att kejsardömet upplöstes 1911 i och med Xinhairevolutionen, andra säger att det är 1912 snarare.

Yilun (23 år) - 2021-10-11 08:17:49

Svar Revolutionen inleddes 1911, men kejsaren abdikerade först i början av 1912, varför det senare årtalet är det formellt sett korrekta. Väl att märka genomfördes ett kortlivat och misslyckat försök att återinföra kejsardömet i juli 1917, då kejsar Puyi regerade i ca 12 dagar. Därefter härskade samme Puyi som japansk marionettkejsare i Manchukuo mellan 1934 och 1945.

2021-10-29 08:18:37 - DH

Fråga Varför spreds det feodala systemet över i princip hela Europa under medeltiden? Var det ett aktivt val av kungarna att anta systemet eller var det en konsekvens av underbyggande faktorer? Var det något europeiskt kungadöme som upprätthöll en centralmakt och ett politiskt system som inte var baserat på lojalitetsband mellan herrar och vasaller?

Jag är medveten om begreppets kontrovers och omtvistade definition, men till viss grad ska väl ändå ett feodalsystem ha präglat Europa under medeltiden? Hoppas det inte var för många frågor, tack och hej!

Axel (19 år) - 2021-10-02 23:13:01

Svar Huvudskälet till feodalsystemet var bristen på skatteväsen. Eftersom överheten inte fick inkomster som kunde resultera i avlöning av ämbetsmän och krigare var man så illa tvungen att dela ut jord och markrättigheter som ersättning för tjänster. Systemet var inte bra, eftersom kontrollen var svår att upprätthålla och länsherrarna kunde bli autonoma, men innan de tidigmoderna uppbördssystemen utvecklades fanns det inga realistiska alternativ.

2021-10-29 11:26:02 - DH

Fråga Guld och silverföremål från vikingatiden hittas ju då och då och hamnar i någon museisamling. Känner man till något fall då sådana föremål ärvts inom en släkt ända fram till idag?

Urban (51 år) - 2021-09-24 23:46:08

Svar Jag har inte hört talas om något sådant fall. När silverskatter hittas (guldskatter är mycket sällsynta, även om de förekommer) är det alltid sensationer: de har varit väl undangömda och till slut blivit bortglömda av de efterlevande.

2021-10-29 11:35:15 - DH

Fråga Det sägs att man sov halvsittande 15-, 16- och 1700-talet. Även adelsmän och kungar som Gustav Wasa. Vilken är den gängse förklaringen till detta. Efter besök i Ornässtugan- där jag sett att man har en spyränna i ett rum nära festmatsalen som möjliggjorde att man på ett bulemiskt vis kunde vräka i sig mat och ta en spypaus då och då- så tänker jag reflux måste ha varit vanligt förekommande hos en frossande överklass och att detta vore ett gott skäl till att sova halvsittande. Finns det något historiskt belägg för denna teori?

Anders (59 år) - 2021-09-22 09:16:00

Svar Nej, det finns det inte. Den vanliga förklaringen är att kroppens vätskor låg bättre i balans om man sov sittande, ett resonemang som grundade sig i humoralpatologiskt tänkande - idén att kroppens sundhet är beroende av balansen mellan blod, slem, gul galla och svart galla.

2021-10-02 06:29:27 - DH

Fråga Jag har försökt göra egen undersökning om hur det gick till mellan ”götar” och ”svear” och huruvida slag gick till och om Västergötland hade egna kungar och om de blev vassal till dagens Sverige och hur det gick till. Har letat överallt men hittar ingenting om just Västergötlands historia som egen stat. Fanns det något som hette Skarafreden? Har läst på en hemsida där år 1215 var året för ”Peace Treaty of Skára”. Är det sant? Vart kan man isåfall läsa om det?

Mvh
E.E

Emil (18 år) - 2021-09-19 10:43:25

Svar Det finns inga sådana källor. Hela idén om att de svenska landskapen skulle ha underkuvat varandra - till exempel att götarna skulle ha kuvats av ett gammal svearike - är idag övergiven såsom obevisbar av forskningen. Numera lutar man istället åt att Sverige växte fram som ett nätverk av autonoma länder (bland annat Västergötland), vilka knöts samman av släktnätverk och allianser. Det var ofta möjligt för ett land att vägra acceptera de andra ländernas kung och bryta sig ut, som i fallet när Västergötland vägrade acceptera Ragnvald Knaphövde och blev en bonderepublik under lagman Karle på 1120-talet.

2021-10-02 06:37:40 - DH

Fråga Hur fraktade Hannibal elefanterna till Europa?

Rolf Sävström (77 år) - 2021-09-19 07:29:34

Svar De fraktades med skepp från Nordafrika (dagens Marocko) till Spanien, där Karthago hade skaffat sig omfattande landområden.

Både karthagerna och den ptolemaiska dynastin i Egypten använde sig av nordafrikanska elefanter. Djuren kan beskådas på fresker och mynt som präglades i Nordafrika under antiken, bland annat i Karthago. Att döma av avbildningarna var elefanterna förhållandevis små, vilket underlättade transporter. Historieskrivaren Polybios gör en poäng av att de var mindre än de indiska elefanter som användes av de seleukidiska kungarna i Främre Orienten.

Varför dog de nordafrikanska elefanterna ut? Troligen för att de jagades till döds. Romarna använde dem i sina vilddjursspel och -föreställningar (lat. venatio), och den stora efterfrågan ledde till att djuret upphörde att existera.

2021-10-02 06:42:52 - DH

Fråga Hej !
Kommer våra dialekter att dö ut. T.ex. vi säger brums för ett fordon och bräms för insekten. På rikssvenskan säger man broms.
MVH
Lars

Lars (74 år) - 2021-09-14 22:51:45

Svar Nej, dialekterna lär aldrig dö ut som språkliga fenomen. Däremot befinner de sig i ständig förändring. Ett praktexempel är stockholmskan: det klassiska "Eken-snacket", som man kan höra i gamla filmer, har varit dött sedan länge. Dialekter har alltid levt sina egna liv, och det är ofta en strikt politisk fråga om huruvida de skall betraktas som språk eller språkvarianter. För icke-skandinaver framstår således gärna svenska och norska (i synnerhet bokmål) som dialekter av samma språk. En icke-nederländare hör ingen skillnad på nederländska och flamländska, men i Nederländerna och Belgien gör man gärna sak av att det rör sig om två språk. Detsamma gäller skillnaderna mellan vissa sydslaviska språk: medan Jugoslavien existerade talades det som "serbokroatiska", men idag skiljer man på serbiska, kroatiska, bosniska med flera språk.

Det som främst reducerar dialekternas särart är nationsgemensamma medier, till exempel tv och radio, som lätt blir rikslikare. I praktiken har dock flertalet dialekter överlevt trots sådana typer av inflytande.

2021-10-02 06:48:07 - DH

Fråga Hej, stämmer det att alla människor, oavsett etnicitet ursprungligen kommer från Afrika? Eller finns det folk som inte härstammar därifrån alls också?

Yilun (23 år) - 2021-09-14 01:09:29

Svar Ja, det stämmer. Alla härstammar ytterst från Afrika.

Människan, liksom aporna, tillhör en grupp däggdjur som sammanfattande kallas primater. De äldsta fossilfynden av primater har daterats till cirka 55 miljoner år f.Kr. Det dröjde dock länge innan den undergrupp av primater som vi tillhör, släktet Homo (ett latinskt ord som betyder ”människa”), började utvecklas. Inte förrän under perioden från cirka 7 miljoner f.Kr. till cirka 2 miljoner f.Kr. uppträdde omedelbara förfäder till människosläktet i Afrika. Fynd av Homo erectus (”upprättstående människa”), som levde för en miljon år sedan, har gjorts över stora delar av jorden. Flertalet forskare menar att hon, liksom övriga medlemmar av släktet Homo, har utvecklats i Afrika och därefter spritt sig över världen. Exakt var på kontinenten de avgörande stegen togs mot dagens människosläkte är osäkert, men påfallande många fynd har gjorts i Etiopien, Kenya och Tanzania.

Vårt eget släkte, Homo sapiens (”vis människa”), stammar från individer och grupper som levde i det tropiska Afrika mellan 300 000 och 200 000 f.Kr., och som därefter vid olika tillfällen har emigrerat till övriga kontinenter. De viktigaste förflyttningarna inleddes för omkring 70 000 år sedan, först längs Indiska oceanens kuster, därefter till Europa via Främre Orienten. DNA-analyser gör att vi kontinuerligt erhåller allt större kunskaper om dessa vandringar.

2021-10-02 06:39:53 - DH

Sidansvarig: sofia.hermanssonhist.luse | 2024-04-25