Sök bland frågor

Fråga Vad finns det för likheter och skillnader till den förändring som skedde mellan automation och när vi gick från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle?

Amanda (17 år) - 2022-04-10 22:39:32

Svar Vi besvarar av princip inte den här typen av frågor, eftersom det uppenbart rör sig om en fråga inom ramen för ett skolarbete. Syftet med skolarbete är att eleverna skall leta upp uppgifter och resonera om svaren själva, inte att de skall få svaren av experter.

2022-06-14 16:19:49 - DH

Fråga Jag jobbar med industrialiseringen och automation nu och min fråga är: finns det någonting i historien som tyder på att automation kan fortsätta i framtiden. Och vad kan konsekvenserna av det bli?

Abbi (16 år) - 2022-04-10 22:37:31

Svar Vi besvarar av princip inte den här typen av frågor, eftersom det uppenbart rör sig om en fråga inom ramen för ett skolarbete. Syftet med skolarbete är att eleverna skall leta upp uppgifter och resonera om svaren själva, inte att de skall få svaren av experter.

2022-06-14 16:20:05 - DH

Fråga Har du (Dick Harrison) ett jättebra minne och kan allting om historia? Eller gör du lite research inför varje fråga du svarar här på forumet? Jag blir alltid så imponerad på vilka informativa svar du kan ge på frågorna som ställs.

Minna (29 år) - 2022-04-05 23:31:25

Svar Jag gör i princip aldrig research inför svaren på frågorna till den här frågetjänsten. Orsaken är att jag inte hinner. De svar som dyker upp kommer alltså från den personliga kunskapsbanken. Att det ibland dröjer länge mellan svaren beror inte på okunskap utan på tidsbrist, oftast föranledd av undervisning, tentarättning och examination av uppsatser.

2022-06-14 14:42:31 - DH

Fråga För typ 20 år sedan var jag på besök på en vikingaby som man byggt upp utanför Örnsköldsvik. Jag tror inte den finns kvar längre. Guiden som visade oss runt visade oss hålor i marken där man hittat tygbitar. Det hade man tolkat som att man skulle ha bedrivit någon slags väveriverksamhet där nere. Guiden menade att det antagligen var svalt och skönt att sitta där nere och väva varma sommardagar. Men var det inte så att på den här tiden var det vanligt att trälar inte fick bo i själva huvudbyggnaden på gården utan var hänvisade till att bo just i jordkulor runt om huvudbyggnaden? En betydligt mörkare tolkning alltså. Från en tid med en annan människosyn.

Tommy (70 år) - 2022-04-01 13:20:14

Svar Vävning var inget trälarbete, tvärtom. Det var ett högt aktat hantverk som de fria kvinnorna på gården yvdes över, alldeles som i de andra gamla kulturerna (se till exempel på Penelopes vävning i Odysséen). Trälkvinnorna slet med helt andra saker, till exempel malning med handkvarn.

Däremot var vävning utrymmeskrävande, vilket gjorde det svårt att arbeta med vävstolar i samma hus som man sov, åt och umgicks. Därav särskilda små hus där vävstolarna kunde sättas upp.

2022-06-14 15:08:53 - DH

Fråga Hej!
Vid läsning om tvåflodslandet(Mesopotamien) påträffas en mängd olika folk, som under århundradena avlöst varandra i trakterna.
Hur stora grupper var det fråga om? (Det nämns bl a sumerer, akkader, babylonier, assyrier, elamiter, kassiter, seleukider mfl, mfl.)
Och avser man hela folk med män, kvinnor, barn eller bara stridande män som kämpar sig till makten? Vart tog den tidigare befolkningen vägen?

Thomas (79 år) - 2022-03-30 08:51:19

Svar Det är fullständigt omöjligt att resonera om demografisk storlek för forntida folk, eftersom vi saknar statistiskt underlag. Däremot står det klart att vissa benämningar snarare syftar på dynastier (släkter) än på folk i egentlig bemärkelse. Om "assyrier" utan tvekan var ett folk, så var "seleukider" bara termen för ättlingarna till Alexander den stores general Seleukos.

I det absoluta flertalet fall bodde de äldre befolkningarna kvar i landet, efter att det erövrats, och antingen assimilerades med erövrarna eller behöll sin etnicitet så länge denna upplevdes som väsentlig. Undantag fanns dock. Både assyrierna och babylonierna använde sig av storskaliga folkfördrivningar, varvid besegrade folk tvingades bryta upp och bosätta sig i andra länder.

2022-06-14 14:50:11 - DH

Fråga 1.Varför växer befolkningen under frihetstiden?
2. När kom tryckfrihetsordningen och vad inne bar den?
3. Berätta om två vetenskapsmän under frihetstiden?
4. Berätta om merkantilismen och manufakturerna?
5. Varför gjorde Gustav lll en statskupp berätta om den?
6. vad gjorde Gustav lll för konsten teater och musiker?
7. Berätta om vad som händer på maskeradbalen 1792?
8. Berätta om du kan något mer om " FRIHETSTIDEN" och "GUSTAVIANSKA TIDEN"

samra (13 år) - 2022-03-29 19:25:01

Svar Den här typen av frågor brukar vi inte besvara, eftersom det alldeles uppenbart handlar om ett skolarbete. Syftet med skolarbete är att man skall leta upp svaren själv, inte att man skall få dem överlämnade av experter.

2022-06-14 15:00:43 - DH

Fråga Möjligtvis en alldeles för vag fråga, men vilket politiskt tillstånd är egentligen bäst för handel: en stark, centraliserad stat eller en fragmenterad, decentraliserad stat? Jag tror jag har sätt belägg för båda sidor.
Tack :)

Axel (32 år) - 2022-03-29 16:08:14

Svar Det är omöjligt att svara på om man inte specificerar staternas natur mer. Graden av centralisering är inte i sig avgörande för handelsfrågan. Det verkligt väsentliga är hur infrastrukturen ser ut, både den materiella (vägar, kanaler, etc.) och den ekonomiska (om decentralisering innebär fler tullar vid varje hertigs, biskops och greves gräns, då är decentralisering utan tvekan till förfång för handeln - så var det i stora delar av det kontinentala Europa före 1800-talet).

2022-06-14 16:39:39 - DH

Fråga När man studerar hertig Karls regering efter Gustav 3:s död så var det ju så att Gustav Adolf Reuterholm fick ett enormt inflytande och rensade bland alla Gustav 3 gamla bundsförvanter, såsom Liljensparre, Armfelt, Schröderheim mm.
1. Varför fick Reuterholm så stor makt av hertig Karl? Vem var han egentligen?
2. Varför tillät hertig Karl detta åsidosättande/avlägsnande av Gustav 3:s gamla lojala bundsförvanter? Han var ju Gustav 3:s bror..?

Tomas (34 år) - 2022-03-29 15:47:18

Svar Att Reuterholm fick så mycket makt att han i praktiken blev Sveriges diktator berodde på att hertig Karl (den senare Karl XIII) inte var intresserad av att regera för egen del, varför han delegerade makten till sin personlige vän och favorit - dvs. Reuterholm. De hade lärt känna varandra inom frimurarorden, och hertigen hade fullt förtroende för honom. Både hertigen och Reuterholm såg det dessutom som en god sak att göra sig av med personer som stått den föregående regimen (dvs. Gustav III:s) nära. De må ha varit Gustavs vänner, men de var inte Karls.

Ett litteraturtips: läs John Chrispinssons bok "G.A. Reuterholm. Den gråtande diktatorn" (Prisma, Stockholm 2008). Den ger oss en ny och inte lika propagandamättad bild av Reuterholm som den som återfinns i flertalet historieverk.

2022-06-14 15:14:54 - DH

Fråga Hej!
Jag undrar varifrån och när tanken om kvinnlig och manlig deodorant/parfym uppstod? Har det alltid varit en åtskillnad eller är det möjligen en modern företeelse? Från mina begränsade kunskaper om Indien verkar det som att såväl kvinnor som män använder sig av rosvatten, alltså något som inte är könskodat. Vore tacksam om ni kunde bringa mig klarhet i detta.
vänligen
Viktor

Viktor (40 år) - 2022-03-28 21:41:33

Svar Åtskillnaden mellan manlig och kvinnlig parfym är av mycket ungt datum. Med undantag för vissa lavendelparfymer, som förknippats med män, dröjde det ända till 1960-talet innan parfymindustrin på allvar började satsa specifikt på "manliga" dofter. I äldre tid använde män och kvinnor alla möjliga parfymer, och det var den personliga smaken (inte könstillhörigheten) som avgjorde vad man valde.

2022-06-14 16:35:34 - DH

Fråga Hej!
Jag har på senare tid läst i olika artiklar om Finland och ordet Finn i ortnamn, att det betyder same. Man har tolkat det så att i alla ortnamn som innehåller ordet Finn har det bott samer. Även Finland betyder samernas land och var befolkat av bara samer. Jag undrar om detta verkligen kan stämma?Ser inte att någon ifrågasätter detta påstående.
Sverige har haft en betydande invandring från Finland genom tiderna , och det har inte bara varit samer. Många med finländskt påbrå undrar över detta.
Hoppas någon kan svara
Med vänlig hälsning,
Lisa

Lisa (63 år) - 2022-03-28 16:50:08

Svar Det är betydligt mer komplicerat. Ordet "finn" förekommer i många etymologiska sammanhang utan att det har något med vare sig samer eller finnar att göra, som i fallet med småländska Finnveden. För nordskandinaviskt vidkommande användes termen gärna av utomstående om alla möjliga folk som talade ett besynnerligt språk eller som bara bodde riktigt långt borta. Till och med skribenter vid Medelhavet talade således om "Fenni" och "skridfinnar".

2022-06-14 15:28:17 - DH

Sidansvarig: sofia.hermanssonhist.luse | 2024-04-25