Det historiedidaktiska seminariet
Det historiedidaktiska seminariet har funnits vid Historiska institutionen sedan åren kring 1980. Verksamheten svarar mot ett stort forskningsintresse bland institutionens medarbetare. Historiedidaktik handlar om förmedling av historia och om den historiska dimensionens plats i kultur, samhälle och utbildning. Historiepedagogik rör konkret historieundervisning, inte minst på universitetsnivå. På seminariet diskuteras frågor om erfarenhet och minne, historiebruk, historiekultur, historieundervisning och historiska lärdomar.
Seminarieledare är Helén Persson (helen.persson@hist.lu.se) och Ulf Zander (ulf.zander@hist.lu.se).
Program, historiedidaktiska seminariet vårterminen 2025
Innevarande termin är tematiken ”Svår undervisning”. Förutom två sammankomster på plats i LUX anordnar vi två digitala seminarier.
Väl mött!
Helén Persson & Ulf Zander
27/2, kl. 13.15-17.00, LUX: B152
Marianne Sjöland, projektforskare, Malmö universitet, ”Nationella prov i historia och bedömningsproblematiker”. Sjöland presenterar möjligheter och utmaningar avseende hur nationella prov i historia formuleras och bedöms.
20/3, kl. 16.15-18.00, digitalt seminarium, länk sänds ut i förväg.
Louise Almqvist, fil. dr i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning, Umeå universitet, ”Störande litteraturundervisning”: ”Min avhandling handlar om hur skönlitteratur skulle kunna användas i gymnasieskolans värdegrundsarbete, särskilt frågor om sexualitet och kön, utifrån Gert Biestas teorier om demokratisk undervisning som avbrytande, utmanande och störande.”
1/4, kl. 15.15-17.00, LUX: B240
Julia Håkansson, fil. dr i historia, postdokforskare i museologi, ”Historiedidaktiska perspektiv på museibesökares upplevelser”. Texten, som är underlag för en ansökan, sänds ut en vecka i förväg till de som anmält intresse av att delta på seminariet. Denna programpunkt är ett samarbete mellan Historiedidaktiska seminariet och Seminariet för studier av antisemitism och Förintelsen.
16/4, kl. 16.15-18.00, digitalt seminarium, länk sänds ut i förväg.
Björn Westerström, lärare och Malmös samordnare mot antisemitism samt verksam vid Segerstedtinstitutet i Göteborg, ”Att undervisa om antisemitism”. Han är en av flera som arbetar med ett verktyg till skolpersonal i Malmö kring antisemitism och Israel-Palestinakonflikten.