Lunds universitet

Nyhetsbrev från Nationella forskarskolan i historiska studier (november 2024)


VIKTIGA DATUM

 


 

 

Deadlines

⇒ OBS! 1 november: deadline att söka stipendium för två veckors vistelse vid annat lärosäte

⇒ 8 november: deadline att anmäla sig till tutorial med Adam Zamoyski

⇒ 3 december: deadline att anmäla sig till PM-internatet

⇒ 9 december: deadline att anmäla sig till Historisk teori

⇒ 20 januari 2025: deadline för doktorander antagna 2023 att söka tredjeläsare

⇒ 4 mars 2025: deadline att anmäla sig till karriärinternatet

 

Övriga händelser

20 november: Tutorials med Adam Zamoyski

November 2024 – januari 2025: Obligatorisk kurs “Projekt och Praktiker” med träffar i Göteborg 5–6/11, Malmö & Lund 20–21/11, Växjö 5/12 och Södertörn 11–12/12

5–7 februari 2025: PM-internat i Höör

20 februari – 29 april: Historisk teori (internat 24–25 februari och 31 mars – 1 april)

7–9 april 2025: Karriärinternat på Mossbylund

17–19 september 2025: Höstinternat i Torekov

(Kursen i Historisk metod under ht-2024 har tyvärr ställts in på grund av för få sökande.)

 

 

 

 

VAD HÄNDER INOM SAMARBETET?

 

 

 

 

Missa inte chansen att få diskutera din forskning med Adam Zamoyski!

Den 20 november kommer den kände brittiske historikern Adam Zamoyski till Lund för att hålla en föreläsning. Han erbjuder också mycket generöst tutorials till Forskarskolans doktorander mellan klockan 9.30–11.30. Missa inte den unika möjligheten att diskutera ditt avhandlingsprojekt med Zamoyski. Fyra tutorials på vardera en halvtimme erbjuds och principen är först till kvarn. Anmäl till Cecilia Rivingsenast den 8 november om du är intresserad. De doktorander som ges möjlighet till en tutorial får sedan skriva ca 2 sidor (på engelska) om sitt avhandlingsprojekt och vilka frågor som är angelägna att diskutera, för vidare distribution till Zamoyski den 13 november.

Forskarskolan bekostar resa och i förekommande fall övernattning för doktorander.

Adam Zamoyski är författare till en rad bästsäljande historiska skildringar och biografier som översatts till över ett dussin språk. Han rör sig över det moderna Europa, från det revolutionära Frankrike till andra världskrigets Polen. Han är också en flitigt anlitad föreläsare runt om i Europa och USA och medverkar som skribent i ledande brittiska tidningar och tidskrifter.

Se mer om Zamoyski och hans publikationer här.

Och se här för info om hans föreläsning på LUX den 20 november.

 

 

 

Välkomna till karriärinternatet 7–9 april!

Forskarskolan bjuder in till karriärinternat den 7–9 april 2025 på Mossbylunds gårdshotell vid Skånes sydkust. Det förra karriärinternatet hölls våren 2023 och var mycket uppskattat. Upplägget kommer vara detsamma, med inbjudna gäster som berättar om sina karriärval och ger tips och råd både kring doktorandtiden och tiden efter disputationen. Internatet kommer bestå av föreläsningar och diskussion samt praktiska moment. Fokus ligger på samtal och reflektion.

 

Programmet är under planering men redan nu är följande gäster inbokade: 

Jenny Björkman(RJ): om att söka externa medel

Tobias Svanelid (SR) & Dick Harrison (LU): om humanistens plats i offentligheten

Martin Olin (Nationalmuseum): om humanistens arbetsmarknad

David Larsson Heidenblad (LU): om forskarens vardag och arbetsprocess

Therese Anving (LU): om jämställdhet inom akademin

Liesbeth Geevers(LU) & Odeta Rudling (LU): om internationella möjligheter

Internatet har plats för tolv deltagare och vänder sig till doktorander som har avverkat minst två års forskarstudier. Deadline för anmälan är den 4 marsdenna länk. Vid frågor, hör av er till Cecilia Riving.

Varmt välkomna att anmäla er!

Se här om Mossbylund.

 

 

 

Välkomna till PM-internatet den 5–7 februari!

Forskarskolans årliga PM-internat går av stapeln den 5–7 februari 2025, som vanligt på Stiftsgården Åkersberg i Höör. De nya doktoranderna lägger fram sina avhandlings-PM och får kommentarer av tidigare generationers doktorander. Särskilt doktorander antagna 2023 förväntas delta som opponenter på sina nya kollegers texter. Alla samarbetets doktorander och handledare är mycket varmt välkomna och vi ser fram emot att ses i februari!

Anmälan sker senast den 3 decemberdenna länk. Vid frågor hör av er till Cecilia Riving.

 

 

 

 

Kurs i historisk teori

Forskarskolans obligatoriska kurs för nyantagna doktorander, Historisk teori, går av stapeln mellan den 20 februari och den 29 april 2025. Kursen ges på halvfart och innehåller två internat, dels den 24–25 februari på Bjärsjölagård, dels den 31 mars – 1 april på Örums Nygård. Liesbeth Geevers (LU) och Leif Runefelt (SH) är lärare. Deadline för anmälan är den 9 decemberdenna länk.

Vid frågor, kontakta Maria Småberg.

 

 

 

OBS Deadline 1 november! Utlysning av stipendier för två veckors vistelse vid annat lärosäte i Sverige eller övriga Norden

Nationella forskarskolan i historiska studier utlyser fem stipendier för två veckors forskningsvistelse vid valfritt lärosäte i Sverige eller övriga Norden. Alla doktorander som ingår i Forskarskolans nätverk kan söka.

Syftet är att främja utbyte mellan olika forskningsmiljöer med historisk inriktning i Sverige och Norden och öka doktorandernas möjligheter att skapa egna nätverk. Doktoranden tar själv kontakt med vald institution och bestämmer tid för utbytet. Det är också möjligt att söka utbyte till något av Forskarskolans lärosäten. Utbytet ska ske under vårterminen 2025.

Doktoranden får vid den besökta institutionen ett skrivbord med allt vad det innebär av internetuppkoppling, kopieringsmöjligheter etc. Institutionens uppgift är att integrera gästen i det dagliga arbetet och doktoranden ska beredas möjlighet att muntligt eller skriftligt presentera sitt avhandlingsprojekt för en större grupp. Efter genomfört besök skickar doktoranden in en kort rapport till Kajsa Weber.

Forskarskolan betalar resa och boende för upp till två veckor. Respektive heminstitution står för bokning av resa och boende. Heminstitutionen kan fakturera Forskarskolan upp till 20.000 SEK för resa och boende (mot kvitto) efter avslutat utbyte. Inget traktamente utgår. Eventuella högre kostnader betalas av doktorandens heminstitution.

Ansökan görs på nedan länkade blankett och ska innehålla information om sökande, vilken institution och tidsperiod utbytet gäller, motivering till varför utbytet främjar arbetet med avhandlingen, namn och mejladress till kontaktperson vid vald institution (företrädelsevis studierektor för forskarutbildning eller liknande) samt intyg från ekonomisk ansvarig / prefekt att man kommer boka resa och boende för doktoranden.

Ansökningar granskas av Forskarskolans ledning som också beslutar om tilldelning av stipendier. Kriterier för Forskarskolans bedömning av sökande är följande:

1. I första hand ska ansökans vetenskapliga kvalité bedömas, framför allt avseende hur väl det motiveras varför utbytet främjar arbetet med den egna avhandlingen. Ansökningar där det klart framgår vilka forskare doktoranden vill möta och där det finns inplanerad tid för aktiviteter så som seminarier, träffar och nätverksmöten eller liknande bedöms som starkare.

2. I andra hand ska doktorander med hög aktivitet inom Forskarskolan prioriteras.

3. I tredje hand ska Forskarskolans ledning ge förtur till doktorand som har kommit längre i sitt avhandlingsarbete.

Sista ansökningsdag på särskild blankett är den 1 november 2024. Blanketten skickas till Kajsa Weber. Svar på ansökan kan väntas under november. Blanketten finns också på Forskarskolans hemsida.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vid eventuella frågor om stipendierna kontakta Kajsa Weber.

 

 

 

 

Doktorander antagna 2023 – ansök om tredjeläsare!

Nu är det dags för doktorander antagna 2023 att lämna in önskemål om tredjeläsare. 

Forskarskolan erbjuder och finansierar en tredjeläsare för alla doktorander som ingår i samarbetet och är antagna från och med 2019. Tredjeläsaren ska tas från en samarbetsinstitution inom Forskarskolan och kan anlitas efter att doktoranden har genomfört ett års forskarstudier. Senast under fjärde terminen ska tredjeläsaren kopplas in. Tredjeläsaren kan behållas högst två terminer efter att doktorandtjänsten gått ut.

Genom tredjeläsaren får doktoranderna möjlighet att involvera en extra forskare med en kompetens som kan vara till fördel för avhandlingsarbetet. Tanken är att tredjeläsaren exempelvis kan delta i handledarmöten, läsa och kommentera texter, komma med litteraturtips etcetera utan att ha handledaransvar. Tredjeläsaren ska vara en resurs som kan användas löpande efter behov. Forskarskolan ersätter tredjeläsaren med 6 klocktimmar per termin avhängigt doktorandens aktivitet. Forskarskolan står även för hjälp med bokningar och utgifter vid resor i samband med möten och seminarier.

Medan vi tidigare haft löpande utlysning har vi nu utlysning och tilldelning av tredjeläsare en gång om året, för att göra processen smidigare. Doktorander antagna 2023 som önskar en tredjeläsare ska senast den 20 januari 2025, efter att ha rådgjort med sina handledare, mejla sitt/sina förslag på tredjeläsare till Cecilia Riving. Forskarskolan lämnar eventuellt kompletterande förslag som doktoranden får överväga och kontaktar därefter föreslagen tredjeläsare. Hör av er till Cecilia Riving vid frågor.

 

 

 

Uppdatera era hemsidor!

Här kommer en ivrig uppmuntran till alla doktorander att se över era hemsidor på respektive heminstitution. Förutom en presentation av era avhandlingsprojekt kan det med fördel framgå vem som är er handledare och att ni ingår i Nationella Forskarskolan i historiska studier. En informativ och uppdaterad hemsida är en viktig kanal för att sprida och tillgängliggöra er forskning – så ni som ännu inte har gjort det, avsätt gärna en stund för att få den på fötter!

 

 

 

Kommande disputationer och slutseminarier

  • Liza Jakobsson: 6 december, disputation (SH)
  • Oscar Nygren: 12 december, slutseminarium (SH)
  • Ivar Morgan: 14 januari, slutseminarium (MAU)
  • Rikard Einegard: 30 januari, slutseminarium (MAU)
  • Markus Hansen: 4 april, disputation (LU)

Forskarskolan bokar och bekostar resor för de doktorander i samarbetet som vill delta på slutseminarier och disputationer. Hör av er till Ariadne Fioretos.

 

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

Verksamhetsansvarig: Henrik Rosengren

Biträdande verksamhetsansvarig: Maria Småberg

Utbildningskoordinatorer: Kajsa Weber, Cecilia Riving

Koordinator: Ariadne Eleni Fioretos

 

 

 

 

 

Forskarskolans nyhetsbrev

Nyhetsbrevet görs i Lund av Cecilia Riving och kommer ut i början av varje månad (10 gånger per läsår). Det innehåller all väsentlig information inom FS. Om du vill ha med något i nyhetsbrevet, skriv till Cecilia.

 
 
Redaktör: Cecilia Riving
Forskarskolan i historiska studier
Uppdaterad: 2024-11-01