Lunds universitet

Nyhetsbrev från Nationella forskarskolan i historiska studier (maj 2024)


VIKTIGA DATUM


 

Deadlines

⇒ 3 maj: deadline för doktorander att anmäla sig till höstinternatet 18–20 september

⇒ 17 maj: deadline för handledare och samarbetsrådet att anmäla sig till höstinternatet 18–20 september

⇒ 20 maj: deadline för anmälan till skrivreträtten på Drakamöllan

⇒ 31 maj: deadline att anmäla sig till FYB-konferensen

 

Övriga händelser

22 maj: Workshop i muntlig presentation på engelska (tillsammans med CÖS) 

10–12 juni 2024: FYB-konferens i Lund

21–23 augusti: Skrivreträtt på Drakamöllan

18–20 september: Höstinternat i Mölle

30 september: Introduktionsdag för nya doktorander

 

 

 

Kommande disputationer

Jens Norrby disputerar i idéhistoria vid Göteborgs universitet den 17 maj på avhandlingen Visions Beyond Empire: British Federalism and Post-Imperial United Kingdom, 1884–1945. Tid: 13.15–16. Lokal: Humanisten, C350. Opponent är Or Rosenboim, Bologna universitet.

 

 

 

 

VAD HÄNDER INOM SAMARBETET?

 

 

 

Välkommen till FYB-konferensen 10–12 juni

Joint PhD Conference at the Department of History in Lund, 10–12 June 2024

The National Graduate School of Historical Studies at Lund University hosts the joint PhD conference at the History Department in Lund, 10–12 June 2024. The annual conference is part of the collaboration between the National Graduate School of Historical Studies, the Department of History at University of York, and the Department of History at Bielefeld University.

Eighteen PhD students from the National Graduate School and the universities of York and Bielefeld will present their projects. The conference also includes a welcome reception at LUX, a city tour, two joint dinners, as well as an open workshop on the 11th of June, 1.15–3pm, "Theoretical Concepts as Tools in Historical Research", with Will Tullett (York University), Elisabeth Geevers (Lund University) and Birte Förster (Bielefeld University). Programme and practical details soon to come. 

PhD students belonging to the National Graduate School are welcome to participate in the conference and the conference dinners. Please register on this link no later than the 31th of May. Application for proposals is now closed.

The National Graduate School of Historical Studies will fund travelling and accommodation in Lund for students belonging to the National Graduate School.

(Foto: CR)

 

 

 

Välkomna till höstinternatet 18–20 september!

 

Den 18–20 september ses vi på Grand Hotel i Mölle för Forskarskolans årliga höstinternat. Som vanligt bjuder vi in doktorander och handledare för att diskutera texter, umgås och inspireras. Upplägget är detsamma som förra året. Doktorander kan välja på att lägga fram utkast till internationella artiklar, avhandlingstexter eller göra en mittavstämning.

För att kunna utvärdera möjligheten att framöver erbjuda aktiviteter till externa deltagare testkör vi nu för första gången ett höstinternat öppet även för doktorander i historiska ämnen (antagna senast HT 2023) från universiteten i Karlstad, Örebro, Umeå och Linköping samt Försvarshögskolan; alla lärosäten som tidigare uttryckt intresse av Forskarskolans verksamhet. För externa doktorander och handledare kommer en kostnad på 3000 SEK per person tas ut för internatet. Externa deltagare bokar och bekostar också själva sina resor.

---

Internationell artikel

Först och främst uppmuntrar vi alla doktorander att utnyttja den fina möjligheten att få hjälp med att publicera en artikel i en internationell tidskrift. Den text som läggs fram på internatet fungerar som ett första utkast till en möjlig framtida artikel. På internatet kommer en inbjuden internationell gäst att kommentera texten utifrån de speciella genrekrav som gäller för internationella tidskrifter.

Textens tema och problemställning bör grundas i avhandlingsprojektet. Ett tips kan vara att anknyta till ett problem i det internationella forskningsläget och använda den egna forskningen för att belysa och diskutera detta. Ett annat tips kan vara att lyfta fram någon aspekt från den egna forskningen och visa på hur denna kan vara av intresse för det internationella forskningsläget. Det är också viktigt att tydliggöra motivet, varför era argument är viktiga i ett större sammanhang. Fundera även över vilken typ av tidskrift och målgrupp ni vill skriva för när ni väljer problemställning. Vad har tidskriften för utgivningspolicy, brukar de publicera artiklar av ert slag och är det en tidskrift som läses av de som ni vill bli lästa av.

Texterna ska vara cirka 15–20 sidor, 12 pkt, Times New Roman eller motsvarande.

Forskarskolan bekostar språkgranskning av texter både inför höstinternatet och inför eventuell publicering i en internationell tidskrift. Ange önskemål om språkgranskning i samband med anmälan till internatet. Deadline för inlämning av texter för språkgranskning är den 15 juli.

Deadline för de internationella texterna är den 4 september och de lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

Avhandlingstext

Alla doktorander som kommit en bit på väg är välkomna att delta med en text utifrån sin forskning. Vi räknar med att doktorander kommenterar på varandras texter i par.

Deadline för avhandlingstexterna är den 4 september och de bör omfatta cirka 15–20 sidor. Texterna lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

Mittavstämning

Vi erbjuder företrädesvis doktorander som befinner sig mitt i sina avhandlingsprojekt att vara med i en mittavstämning som ger möjlighet att reflektera kring det aktuella läget och vägen framåt under sista fasen av avhandlingsskrivandet.

Mittavstämningen består i att:

  1. Hålla en kort muntlig presentation om avhandlingsprojektet (5–10 minuter).
  2. Diskutera en text där doktoranden kort redogör för var hen befinner sig i arbetet, en preliminär disposition av avhandlingen, en tidsplan samt en reflektion om preliminära resultat och även eventuella utmaningar i arbetet (cirka 5 sidor).

Avstämningen inkluderar båda punkterna. En senior forskare från forskarskolesamarbetet kommenterar. Deadline för texten till mittavstämningen är den 4 september och den ska lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

-----

ANMÄLAN

Anmäl deltagande och vilken typ av text ni vill lägga fram senast den 3 maj.

Doktorander antagna 2023 är välkomna att delta utan text. Även andra doktorander är välkomna att delta enbart som kommentatorer. Anmäl er senast den 3 maj.

Det är också viktigt att antingen huvudhandledarna eller de biträdande handledarna är med på internatet. Handledare får ersättning i timmar utifrån sin närvaro. Handledare (och samarbetsrådet) anmäler sig senast den 17 maj.

Alla anmäler sig här.

Om ni har frågor som rör de olika seminarierna, kontakta Maria Småberg.

Varmt välkomna till Mölle!

(Foto: CR)

 

 

 

Skrivreträtt på Drakamöllan 21–23 augusti

 

För femte året i rad erbjuder Forskarskolan en skrivreträtt på Drakamöllans gårdshotell vid Brösarp i östra Skåne. I år löper reträtten den 21–23 augusti och vi är glada att ha Cecilia Trenter tillbaka som skrivcoach. Upplägget ser på det hela taget likadant ut som tidigare år. Vi har plats för max tio deltagare.

Anmäl er här senast den 20 maj.

(Foto: CR)

 

 

 

Fem gästdoktorander kommer till FS-lärosäten HT-2024

Fem doktorander har fått Forskarskolans stipendium för forskningsvistelse vid någon av de institutioner som ingår i Forskarskolan. Stipendiet riktar sig till doktorander som inte är med i samarbetet. Totalt inkom nio mycket goda ansökningar. Stipendiater är:

  • Malin Stengård (Åbo Akademi), vistelse vid Lunds universitet (kulturvetenskaper) samt Malmö universitet (historia)
  • Anton Sylvester Lilleør (SAXO, Köpenhamn) vistelse vid Lunds universitet (historia)
  • Hasan Akintug (Helsingfors), vistelse vid Södertörns högskola (historia)
  • William Renström (SLU), vistelse vid Göteborgs universitet (historia)
  • Evelina Wilson (Åbo Akademi), vistelse vid Lunds universitet (kulturvetenskaper)

En ny utlysning av stipendium för forskningsvistelse vid någon av de institutioner som ingår i Forskarskolan kommer i januari 2025.

 

 

 

Stipendium för språkkurs

Vid speciella behov av att gå en språkkurs eller annan nödvändig kompetensutveckling bekostar Forskarskolan kursavgiften på max 6 000 kr. Det kan röra sig om kurser i svenska för doktorander med annat modersmål eller kompetensutveckling inom språk/paleografi för att arbeta med och tolka källmaterial. Doktorander inom Forskarskolan kan ansöka om stipendiet vid behov och max tre antal gånger, det vill säga sammantaget max 18 000 kr.

Ansökan ska innehålla:

  • Information om sökanden, heminstitution, avhandlingsämne, handledare, hur långt in i forskarutbildningen doktoranden är.
  • En offert eller liknande från den institution som ger språkkursen.
  • En kortare förklaring till varför det är viktigt att gå en språkkurs/kompetensutveckling för avhandlingsarbetet.
  • Ett utlåtande från handledare om att språkstudier/kompetensutveckling är viktigt för avhandlingsarbetet.

Ansökan om stipendium för språkkurs/kompetensutveckling sker på särskild blankett som skickas till biträdande studierektor Maria Småberg.

 

 

 

REFLEKTIONER OCH REPORTAGE

 

 

 

Fem frågor till Jens Norrby

Jens Norrby disputerar i idéhistoria vid Göteborgs universitet den 17 maj på avhandlingen Visions Beyond Empire: British Federalism and Post-Imperial United Kingdom, 1884–1945. Vi ställde fem frågor till Jens.

 

Beskriv din avhandling i fem meningar. 

Min avhandling studerar den brittiska federalismen under perioden 1884–1945 i förhållande till frågan om världsordningen efter det brittiska imperiets upplösning. I den brittiska federalismen ingick tre organisationer – Imperial Federation League, The Round Table & Federal Union – samt en mängd inflytelserika medlemmar och individer – såsom Lord Rosebery, Alfred Milner, Leo Amery, Alfred Zimmern, William Beveridge och Olaf Stapledon. Flera av dessa har redan tidigare knutits till frågan om världsordningen efter imperiets slut, men denna avhandling bryter ny mark i att den utgår från federalismen som en sammanhållen tradition och studerar federalistiska svar på frågan diakront. Avhandlingen demonstrerar hur den viktorianska och edvardianska ”imperiefederalismen” samt den radikalt antinationalistiska federalismen under andra världskriget binds samman av deras intima relation till frågan om imperiets slut och att övergången mellan de två påbörjas redan efter första världskrigets slut. Genom ett flertal inflytelserika individer visar också avhandlingen på den brittiska federalismens relevans för att förstå tänkandet om det sena brittiska imperiet i stort.

Berätta om ett fint eller roligt minne från tiden i Forskarskolan.

Mina starkaste minnen är alla bundna till okristligt tidiga tågresor och hur en grupp av undersövda, nyantagna och omtumlade doktorander försökte ta till sig ett tvärvetenskapligt kursinnehåll på främmande ort. Det gav mig en stimulerande, väldigt rolig och lite rivig start på doktorandtiden som jag är väldigt tacksam för.

Vilka är dina tre bästa tips för att klara doktorandtillvaron?

Använd handledarna – en fantastisk resurs som man kan fråga om högt som lågt. Skapa egna deadlines (gärna tillsammans med handledarna), så att du alltid jobbar mot ett resultat. Fråga alltid om du kan få ta del av mer seniora akademikers föreläsningsupplägg, ansökningstexter, tentarättningar et cetera. Man kan lära sig så mycket från andras exempel och det värsta som kan hända är att du får ett ”nej”.

Detta hade jag inte kunnat vara utan under min tid som doktorand.

Mitt excelark med hur många timmar jag jobbat varje dag. För mig fanns det ett väldigt lugn i att notera de timmar jag jobbade (även när jag gick back), så visste jag hur jag låg till utan att behöva uppskatta.

Detta ser jag fram emot att göra efter disputationen.

Ta ett flyg och få chansen att välja titel till namnet på biljetten.

 

 

 

Kommande disputationer och slutseminarier

  • William Wickersham: 3 maj, disputation (LU). INSTÄLLD
  • Jens Norrby: 17 maj, disputation (GU).
  • Trine Gaarde Outzen: 23 maj, slutseminarium (LU).
  • Pavol Jakubec: 7 juni, disputation (GU).
  • Markus Hansen: 17 juni, slutseminarium (LU).
  • Ivar Morgan: 12 september, slutseminarium (MAU).
  • Victor Pressfeldt: 27 september, disputation (LU).
  • Ann-Sophie Mårtensson: 4 oktober, disputation (MAU).
  • Evelina Kallträsk: 24 oktober, slutseminarium (LU).

Forskarskolan bokar och bekostar resor för de doktorander i samarbetet som vill delta på slutseminarier och disputationer. Hör av er till Ariadne Fioretos.

 

 

 

 

Kontaktinformation

Verksamhetsansvarig: Henrik Rosengren

Studierektor: Martin Dackling

Biträdande studierektor: Maria Småberg

Utbildningskoordinatorer: Kajsa Weber och Cecilia Riving

Administratör: Ariadne Eleni Fioretos

 

 

Forskarskolans nyhetsbrev

Nyhetsbrevet görs i Lund av Cecilia Riving och kommer ut i början av varje månad (10 gånger per läsår). Det innehåller all väsentlig information inom FS. Om du vill ha med något i nyhetsbrevet, skriv till Cecilia.

 
facebook
Redaktör: Cecilia Riving
Forskarskolan i historiska studier
Uppdaterad: 2024-05-02