Lunds universitet

Nyhetsbrev från Nationella forskarskolan i historiska studier (januari 2025)


VIKTIGA DATUM

 


 

 

Deadlines

⇒ 20 januari: deadline för doktorander antagna 2023 att söka tredjeläsare

⇒ 4 mars: deadline att anmäla sig till karriärinternatet

 

Övriga händelser

5–7 februari: PM-internat i Höör

20 februari – 29 april: Historisk teori (internat 24–25 februari och 31 mars – 1 april)

7–9 april: Karriärinternat på Mossbylund

12–13 maj: FYB-konferens i York

17–19 september: Höstinternat i Torekov

 

 

 

Kommande disputationer

Magnus Gustafson disputerar i historia vid Malmö universitet den 31 januari på avhandlingen Äntligen stod kvinnan i talarstolen. Agda Östlunds retoriska karriär och socialdemokratins genombrott. Disputationen äger rum kl. 13.15–15 i sal D 138 på Orkanen. Opponent är Josefin Rönnbäck, Luleå tekniska universitet.

 

 

 

 

 

VAD HÄNDER INOM SAMARBETET?

 

 

 

Välkomna till PM-internatet den 5–7 februari!

Forskarskolans årliga PM-internat går av stapeln den 5–7 februari 2025, som vanligt på Stiftsgården Åkersberg i Höör. De nya doktoranderna lägger fram sina avhandlings-PM och får kommentarer av tidigare generationers doktorander. Program och texter skickas ut till alla deltagare den 23 januari.

Internatet bjuder också på en föreläsning av Björn Lundberg, docent i historia vid LU, som kommer att prata om historiska studier och AI.

Vid frågor hör av er till Cecilia Riving.

 

 

 

 

 

Välkomna till karriärinternatet 7–9 april!

Forskarskolan bjuder in till karriärinternat den 7–9 april 2025 på Mossbylunds gårdshotell vid Skånes sydkust. Det förra karriärinternatet hölls våren 2023. Upplägget kommer vara detsamma, med inbjudna gäster som berättar om sina karriärval och ger tips och råd både kring doktorandtiden och tiden efter disputationen. Internatet kommer bestå av föreläsningar och diskussion samt praktiska moment. Fokus ligger på samtal och reflektion.

 

---

Sagt av tidigare deltagare:

"Så tacksam över dagarna på Forskarskolans karriärinternat i Mossbylund. Allt man kan tänkas behöva veta om livet efter disputation inom och utom akademin. Mycket hög klass på samtliga inbjudna gäster, vilka generöst delade med sig av råd, strategier och inspiration. Ni doktorander som ännu inte varit med: missa inte nästa tillfälle! Forskarskolan när den är som bäst!"

"Den av Forskarskolans aktiviteter som varit mest betydelsefull för mig var i april 2023 när jag deltog i ett karriärinternat om det akademiska livet efter disputation. Det var mycket givande och gav mig mycket att reflektera över."

-----

Internatet har plats för tolv deltagare och vänder sig till doktorander som har avverkat minst två års forskarstudier. Deadline för anmälan är den 4 marsdenna länk. Från och med den 1 februari öppnar vi upp anmälan för doktorander utanför Forskarskolans samarbete och därefter ges ingen förtur åt Forskarskolans doktorander. Vid frågor, hör av er till Cecilia Riving.

Varmt välkomna att anmäla er!

-----

Program med preliminära titlar

Måndag 7 april

ca 11.45 Ankomst Mossbylund

12.00–13.30 Lunch

13.30–15.00 Inledning samt reflektion och diskussion utifrån Forskarskolans aktiviteter 

15.00–15.30 Paus med fika

15.30–17.00 Jenny Björkman (RJ): Om att söka externa medel

17.00–19.00 Fri tid

19.00 Middag

 

Tisdag 8 april

07.30–08.30 Frukost

08.30–10.15 Egen tid 

10.15–10.45 Paus med fika

10.45–12.00 Martin Olin (Nationalmuseum): Om humanistens arbetsmarknad

12.00–13.00 Lunch

13.15–15.00 Dick Harrison (LU) och Tobias Svanelid (Vetenskapsradion Historia): Humanisten och vetenskaplig förmedling 

15.00–15.30 Paus med fika

15.30–17.15 Therese Anving (LU): Jämställdhet inom akademin

17.15–19.00 Fri tid

19.00 Middag
 

Onsdag 9 april

07.00–08.00 Frukost

08.30–10.15 Odeta Rudling (LU) och Liesbeth Geevers (LU): Humanisten och det internationella 

10.15–10.45 Paus med fika

10.45–12.30 David Larsson Heidenblad (LU): Forskarens vardag och arbetsprocess

12.30–13.30 Lunch med avslutningsdiskussion

ca 13.45 Buss avgår till Lund C. Beräknad ankomst kl. 14.45.

-----

Se här om Mossbylund.

 

 

 

Kurs i historisk teori

Forskarskolans obligatoriska kurs för nyantagna doktorander, Historisk teori, går av stapeln mellan den 20 februari och den 29 april 2025. Kursen ges på halvfart och innehåller två internat, dels den 24–25 februari på Bjärsjölagård, dels den 31 mars – 1 april på Örums Nygård. Liesbeth Geevers (LU) och Leif Runefelt (SH) är lärare. 

Vid frågor, kontakta Maria Småberg.

 

 

 

Sök tredjeläsare senast den 20 januari – doktorander antagna 2023!

Senast den 20 januari ska önskemål om tredjeläsare vara inlämnade – det gäller doktorander antagna 2023. 

Forskarskolan erbjuder och finansierar en tredjeläsare för alla doktorander som ingår i samarbetet och är antagna från och med 2019. Tredjeläsaren ska tas från en samarbetsinstitution inom Forskarskolan och kan anlitas efter att doktoranden har genomfört ett års forskarstudier. Senast under fjärde terminen ska tredjeläsaren kopplas in. Tredjeläsaren kan behållas högst två terminer efter att doktorandtjänsten gått ut.

Genom tredjeläsaren får doktoranderna möjlighet att involvera en extra forskare med en kompetens som kan vara till fördel för avhandlingsarbetet. Tanken är att tredjeläsaren exempelvis kan delta i handledarmöten, läsa och kommentera texter, komma med litteraturtips et cetera utan att ha handledaransvar. Tredjeläsaren ska vara en resurs som kan användas löpande efter behov. Forskarskolan ersätter tredjeläsaren med 6 klocktimmar per termin avhängigt doktorandens aktivitet. Forskarskolan står även för hjälp med bokningar och utgifter vid resor i samband med möten och seminarier.

Medan vi tidigare haft löpande utlysning har vi nu utlysning och tilldelning av tredjeläsare en gång om året, för att göra processen smidigare. Doktorander antagna 2023 som önskar en tredjeläsare ska senast den 20 januari 2025, efter att ha rådgjort med sina handledare, mejla sitt/sina förslag på tredjeläsare till Cecilia Riving. Forskarskolan lämnar eventuellt kompletterande förslag som doktoranden får överväga och kontaktar därefter föreslagen tredjeläsare. Hör av er till Cecilia Riving vid frågor.

 

 

 

Save the date – FYB-konferens i York 12–13 maj

Årets doktorandkonferens i samarbetet mellan Nationella forskarskolan i historiska studier, University of York och Universität Bielefeld äger rum i York den 12–13 maj. Mer information och call for abstracts kommer framöver.

(Bild: CC BY 2.0)

 

 

 

Se hit! Enkät om Forskarskolans kommunikation!

För att Forskarskolans aktiviteter och stipendier ska kunna nyttjas till fullo är det viktigt att kommunikationen fungerar och att informationen når alla som är delaktiga i samarbetet. Vi ber dig därför fylla i en enkel enkät med frågor om hur Forskarskolans kommunikation fungerar för dig, oavsett om du är doktorand, handledare eller lärare. Det tar högst några minuter och svaren är mycket värdefulla för oss. Vi vill gärna att du svarar före den 1 mars. Enkäten kommer också skickas ut via mejl.

Stort tack på förhand!

Enkät om Forskarskolans kommunikation

 

 

 

Kommande disputationer och slutseminarier

  • Rikard Einegard: 30 januari, slutseminarium (MAU)
  • Magnus Gustafson: 31 januari, disputation (MAU)
  • Anne Ladefoged: 5 mars, slutseminarium (LU)
  • Markus Hansen: 4 april, disputation (LU)
  • Martin Englund: 9 maj, disputation (SH)

Forskarskolan bokar och bekostar resor för de doktorander i samarbetet som vill delta på slutseminarier och disputationer. Hör av er till Ariadne Fioretos.

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

Verksamhetsansvarig: Henrik Rosengren

Biträdande verksamhetsansvarig: Maria Småberg

Utbildningskoordinatorer: Kajsa Weber, Cecilia Riving

Koordinator: Ariadne Eleni Fioretos

 

 

 

 

 

Forskarskolans nyhetsbrev

Nyhetsbrevet görs i Lund av Cecilia Riving och kommer ut i början av varje månad (10 gånger per läsår). Det innehåller all väsentlig information inom FS. Om du vill ha med något i nyhetsbrevet, skriv till Cecilia.

 
 
Redaktör: Cecilia Riving
Forskarskolan i historiska studier
Uppdaterad: 2025-01-16