Lunds universitet

Nyhetsbrev från Nationella forskarskolan i historiska studier (februari 2025)


VIKTIGA DATUM

 


 

 

Deadlines

⇒ 4 mars: deadline att anmäla sig till karriärinternatet

⇒ 10 mars: deadline att anmäla sig till FYB-konferensen i York

⇒ 15 mars: deadline att anmäla sig till workshop i muntlig presentation på engelska

 

Övriga händelser

5–7 februari: PM-internat i Höör

20 februari – 29 april: Historisk teori (internat 24–25 februari och 31 mars – 1 april)

7–9 april: Karriärinternat på Mossbylund

12–13 maj: FYB-konferens i York

17–19 september: Höstinternat i Torekov

 

 

 

VAD HÄNDER INOM SAMARBETET?

 

 

 

Välkomna till PM-internatet den 5–7 februari!

Forskarskolans årliga PM-internat går av stapeln den 5–7 februari 2025, som vanligt på Stiftsgården Åkersberg i Höör. De nya doktoranderna lägger fram sina avhandlings-PM och får kommentarer av tidigare generationers doktorander. Internatet bjuder också på en föreläsning av Björn Lundberg, docent i historia vid LU, som kommer att prata om historiska studier och AI.

Vid frågor hör av er till Cecilia Riving.

 

 

 

 

 

Välkomna till karriärinternatet 7–9 april!

Forskarskolan bjuder in till karriärinternat den 7–9 april 2025 på Mossbylunds gårdshotell vid Skånes sydkust. Det förra karriärinternatet hölls våren 2023 och var mycket uppskattat. Upplägget kommer vara detsamma, med inbjudna gäster som berättar om sina karriärval och ger tips och råd både kring doktorandtiden och tiden efter disputationen. Internatet kommer bestå av föreläsningar och diskussion samt praktiska moment. Fokus ligger på samtal och reflektion.

 

---

Sagt av tidigare deltagare:

"Så tacksam över dagarna på Forskarskolans karriärinternat i Mossbylund. Allt man kan tänkas behöva veta om livet efter disputation inom och utom akademin. Mycket hög klass på samtliga inbjudna gäster, vilka generöst delade med sig av råd, strategier och inspiration. Ni doktorander som ännu inte varit med: missa inte nästa tillfälle! Forskarskolan när den är som bäst!"

"Den av Forskarskolans aktiviteter som varit mest betydelsefull för mig var i april 2023 när jag deltog i ett karriärinternat om det akademiska livet efter disputation. Det var mycket givande och gav mig mycket att reflektera över."

-----

Internatet har plats för tolv deltagare och vänder sig till doktorander som har avverkat minst två års forskarstudier. Deadline för anmälan är den 4 marsdenna länk. Från och med den 1 februari öppnar vi upp anmälan för doktorander utanför Forskarskolans samarbete och därefter ges ingen förtur åt Forskarskolans doktorander. Vid frågor, hör av er till Cecilia Riving.

Varmt välkomna att anmäla er!

-----

Program

Måndag 7 april

ca 11.45 Ankomst Mossbylund

12.00–13.30 Lunch

13.30–15.00 Inledning samt reflektion och diskussion utifrån Forskarskolans aktiviteter 

15.00–15.30 Paus med fika

15.30–17.00 Jenny Björkman (RJ): Forskarlivet efter disputationen

17.00–19.00 Fri tid

19.00 Middag

 

Tisdag 8 april

07.30–08.30 Frukost

08.30–10.15 Egen tid 

10.15–10.45 Paus med fika

10.45–12.00 Martin Olin (Nationalmuseum): Humanistens arbetsmarknad

12.00–13.00 Lunch

13.15–15.00 Dick Harrison (LU) och Tobias Svanelid (Vetenskapsradion Historia): Humanisten och vetenskaplig förmedling 

15.00–15.30 Paus med fika

15.30–17.15 Terese Anving (LU): Jämställdhet inom akademin

17.15–19.00 Fri tid

19.00 Middag
 

Onsdag 9 april

07.00–08.00 Frukost

08.30–10.15 Odeta Rudling (LU) och Liesbeth Geevers (LU): Humanisten och det internationella 

10.15–10.45 Paus med fika

10.45–12.30 David Larsson Heidenblad (LU): Forskarens vardag och arbetsprocess

12.30–13.30 Lunch med avslutningsdiskussion

ca 13.45 Buss avgår till Lund C. Beräknad ankomst kl. 14.45.

-----

Se här om Mossbylund.

 

 

 

Kurs i historisk teori

Forskarskolans obligatoriska kurs för nyantagna doktorander, Historisk teori, går av stapeln mellan den 20 februari och den 29 april 2025. Kursen ges på halvfart och innehåller två internat, dels den 24–25 februari på Bjärsjölagård, dels den 31 mars – 1 april på Örums Nygård. Liesbeth Geevers (LU) och Leif Runefelt (SH) är lärare.

Vid frågor, kontakta Maria Småberg.

 

 

 

Anmäl er till FYB-konferensen i York 12–13 maj!

Årets doktorandkonferens i samarbetet mellan Nationella forskarskolan i historiska studier, University of York och Universität Bielefeld äger rum i York den 12–13 maj. Se inbjudan nedan. Vi reser dit den 11 och hem den 14 maj. Max sex doktorander från FS har utrymme att följa med. FS bekostar resa och uppehälle.

Anmäl dig på denna länk senast den 10 mars och glöm inte att samtidigt mejla ditt abstract (max 250 ord) till Cecilia Riving. Besked om ditt abstract är accepterat lämnas senast den 20 mars. Vid frågor, vänd dig till Henrik Rosengren.

---

Call for Papers for the 2025 York/Bielefeld/FS Postgraduate Conference

12–13th May at the University of York, UK

We are delighted to accept proposals for the 2025 postgraduate conference that celebrates the partnership between the Department of History at the University of York, and Department of History Bielefeld University and the National Graduate School in Historical Studies at Lund University.

The conference provides the opportunity for PhD students to present and discuss their research in an international and interdisciplinary context. There will be opportunities to meet the postgraduate community and scholars working in the History Department at York, one of the biggest History departments in the UK.

PhD students are invited to submit papers (10 minutes long), of a maximum 250 words.

We hope to host 5–6 students from each institution.

 ---

(Bild: CC BY 2.0)

 

 

 

Workshop: Presentation skills and public speaking, 8 maj

Välkomna att anmäla er till en workshop i muntlig presentation på engelska som äger rum den 8 maj kl. 9.00–16.30 i Lund. Workshopen leds av Altitude Meetings i samarbete med The Gratuate School in Asian Studies och hålls på The Loop på Brunnshög. Under workshopen ges praktiska tips om hur du kan förbättra din muntliga engelska. Dagen inkluderar en inspirationsföreläsning, samtal om vad som utmärker en bra presentation, råd om kroppsspråk och hur man hanterar nervositet, et cetera. Praktiska övningar och individuell feedback ingår också.

Forskarskolan står för resekostnader och eventuell övernattning för samarbetets doktorander. 

Missa inte chansen att träna på denna viktiga kompetens som är värdefull både inom och utanför akademin.

Anmäl er senast den 15 mars på denna länk.

 

 

 

Se hit! Enkät om Forskarskolans kommunikation!

För att Forskarskolans aktiviteter och stipendier ska kunna nyttjas till fullo är det viktigt att kommunikationen fungerar och att informationen når alla som är delaktiga i samarbetet. Vi ber dig därför fylla i en enkel enkät med frågor om hur Forskarskolans kommunikation fungerar för dig, oavsett om du är doktorand, handledare eller lärare. Det tar högst några minuter och svaren är mycket värdefulla för oss. Vi vill gärna att du svarar före den 1 mars. Enkäten kommer också skickas ut via mejl.

Stort tack på förhand!

Enkät om Forskarskolans kommunikation

 

 

 

REFLEKTIONER OCH REPORTAGE

 

 

 

Fem frågor till Magnus Gustafson

Den 31 januari disputerade Magnus Gustafson i historia vid Malmö universitet på sin avhandling Äntligen stod kvinnan i talarstolen. Agda Östlunds retoriska karriär och socialdemokratins genombrott. Vi ställde fem frågor till Magnus.

 

Beskriv din avhandling i fem meningar.

På omslaget är det ett rödtonat fotografi på Agda Östlund när hon valtalar i Enskede Musikpark den 11 september 1922. Titeln på avhandlingen, Äntligen stod kvinnan i talarstolen, är skriven i rött inuti en vit ruta, och längst ner till höger finns logotypen för Malmö högskola, förlåt Malmö universitet. Jag tycker alltid den logotypen blir så ful på avhandlingarna. Men här har formgivaren Björn S Eriksson valt att samarbeta med den röda färgen i loggan och inte gjort den onödigt stor. Björn har knäckt koden.

Berätta om ett fint minne från tiden i Forskarskolan.

Lovisa Olssons svar handlade om resan till Bielefeld. Eftersom det är mitt favoritsvar på den här frågan och jag också var med på samma resa väljer jag att kopiera det: ”Det var på många sätt en intressant resa där vi fick träffa doktorander från Bielefeld och York och presentera forskning för varandra, samt uppleva den speciella arkitekturen och den gigantiska industriliknande matsalen på Bielefeld universitet. Det var också spännande att åka dit eftersom mina vänner inför resan sagt åt mig att orten Bielefeld inte existerar, vilket gör att jag därefter undrat om jag fortfarande gör det efter att ha varit där, eller om besöket innebar ett inträde i ett parallellt universum.” Jag skulle bara vilja lägga till att mina vänner inte talade om för mig att Bielefeld inte existerade och att jag uppskattade parkeringshuset som vi gick förbi på vägen från spårvagnshållplatsen till Campus. Jag vill minnas att Martina Kessel sa att hon hade utsikt mot parkeringshuset från sitt kontor. Om nu hon existerar.

Vilka är dina tre bästa tips för att klara doktorandtillvaron?

1. Följ inte trender och moden. Om du använder populära teorier får du kanske positiv respons på seminarierna. Men inom några år blir din avhandling ointressant. Stå upp för dig själv och dina visioner. Var inte rädd för att bli impopulär på din avdelning. Knyt kontakter i olika sammanhang för att få inspiration och vidgade vyer.

2. Var generös mot andra men var också rädd om dig själv. Om du förlorar din arbetsglädje har du ingenting kvar. Arbetsglädjen är det enda du har förutom månadslönen. Ibland är det klokt att inte öppna sig för mycket. Alla vill dig inte väl tyvärr. Det är den bistra sanningen. Ibland, och i vissa sammanhang, behöver du skydda dina drömmar och dina visioner.

3. Tveka inte att byta handledare om det är nödvändigt.

Detta hade jag inte kunnat vara utan under min tid som doktorand.

Mats Greiff.

Detta ser jag fram emot att göra efter disputationen.

Forska i cementens spår.

 

 

 

Malin Stengard rapporterar från utbytet

Jag heter Malin Stengård och är doktorand i nordisk etnologi vid Åbo Akademi i Finland. Mitt avhandlingsarbete handlar om kulturarvsprocesser och jag skriver om hur Bomarsunds fästning på Åland blir ett kulturarv och besöksmål mellan åren 1854–2022. Tack vare Forskarskolans resestipendium kunde jag vara två veckor hos etnologerna på Lunds universitet. En av anledningarna till att jag sökte mig just dit var att de har ett gäng forskare som på olika sätt hållit på med kulturarvsforskning.

Jag var i Lund under två veckor i november 2024 och hade då möjligheten att presentera mitt projekt och lägga fram ett utkast till ett avhandlingskapitel på etnologernas forskarseminarium. Det blev ett väldigt givande seminarium som framför allt kom att uppehålla sig kring kulturarv och kulturarvsbegreppet. Seminariet gav mig många nya inputs och förslag på nya vägar att ta i mitt arbete.

 

Doktoranderna på institutionen för kulturvetenskaper har varje onsdag en allmän skrivardag där alla doktorander på institutionen är välkomna. Schemat är ganska strikt med 45 minuters skrivpass och 15 min paus emellan. Under de två jag var med på träffade jag andra doktorander från ämnena konsthistoria och visuella studier, idé- och lärdomshistoria, musikvetenskap samt bibliotek-och informationsvetenskap. Det var roligt att träffa doktorander från andra kulturämnen och diskutera avhandlingsprojekt. Det är också alltid roligt att få sitta och skriva tillsammans. I Åbo finns få tillfällen att träffa doktoranderna från de andra ämnen på vår fakultet vilket är synd då det är väldigt värdefullt att komma utanför sitt eget ämnes bubbla ibland. Så det var intressant att se hur doktoranderna organiserade sig för att få till en bra doktorandgemenskap på institutionen för kulturvetenskaper. Något som kanske går att kopiera i Åbo.

Eftersom Lund och Malmö ligger så nära varandra var det lite som att få två universitet i ett när det är så enkelt att åka emellan. Ämnet etnologi finns inte i Malmö men då mitt avhandlingsprojekt är kulturhistoriskt har jag ofta många beröringspunkter med historiker. Så en dag under min vistelse åkte jag till Malmö och träffade en historiker vars forskning rör minnespraktiker och historiebruk. Mötet var väldigt givande då hans forskning rör sig inom områden som har beröringspunkter med mitt avhandlingsprojekt. Jag fick även tips på litteratur och forskningsgruppen European Memory Cultures vid Centre for Modern European Studies som ibland anordnar öppna seminarier som skulle vara av intresse för mig. Vi diskuterade även att jag skulle kunna komma och presentera min forskning vid historikernas högre seminarium någon gång framöver.

Över lag var utbytet väldigt givande och gav också mycket i form av fika- och lunchsnack som är svårt att redovisa för men som kan ge ny energi, nya perspektiv och insikter om hur man gör saker inom andra ämnen och på andra universitet.

 

 

 

Premiär för Kulturstafetten!

Forskarskolans nyhetsbrev introducerar i detta nummer ett helt nytt inslag: Kulturstafetten. En av Forskarskolans doktorander tipsar om skönlitteratur, film, TV-serier, konst eller någon annan kulturform som antingen har historisk tematik eller historiskt ursprung. Sedan skickar doktoranden uppgiften vidare till valfri doktorandkollega. Först ut är Magnus Borg, doktorand i historia vid Lunds universitet.

 

 

Fellini Satyricon (1969)

Fellinis fria återgivning av Gaius Petronius satir Satyricon, bara en av två bevarade romanliknande verk från romersk tid, har mycket litet gemensamt med storfilmer som Gladiator. Här finns inga kejsare, generaler eller hjältar. I stället rör vi oss med huvudpersonen Encolpius genom romarrikets skuggsidor, bland nyrika, pirater, folktro och småbrottslighet i hans sökande efter att återfå sin förlorade mandom och sin unge älskare Giton.

Även om filmen många gånger är storslagen blir den aldrig en kostymfilm: Fellini släpper aldrig huvudpersonerna eller själva gatan med blicken och är den film om antiken som kanske allra bäst fångar känslan av hur det var att befinna sig som en vanlig människa, djupt inne i det enorma romarriket. En fascinerande tidsresa som får oss att känna verklig saknad när berättelsen är slut och eftertexterna rullar.

Jag passar uppgiften till Evelina Kallträsk.

 

 

 

 

Kommande disputationer och slutseminarier

  • Anne Ladefoged: 5 mars, slutseminarium (LU)
  • Markus Hansen: 4 april, disputation (LU)
  • Fannie Frederikke Baden: 4 april, slutseminarium (LU)
  • Sebastian Graf: 10 april, slutseminarium (LU)
  • Emma Forsberg: 24 april, slutseminarium (LU)
  • Martin Englund: 9 maj, disputation (SH)
  • Anton Öhman: 15 maj, slutseminarium (LU)
  • Karl Vesterberg: 22 maj, slutseminarium (LU)
  • Evelina Kallträsk: 26 september, disputation (LU)
  • Magnus Borg: 6 november, slutseminarium (LU)

Forskarskolan bokar och bekostar resor för de doktorander i samarbetet som vill delta på slutseminarier och disputationer. Hör av er till Ariadne Fioretos.

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

Verksamhetsansvarig: Henrik Rosengren

Biträdande verksamhetsansvarig: Maria Småberg

Utbildningskoordinatorer: Kajsa Weber (tjänstledig under våren 2025), Cecilia Riving

Koordinator: Ariadne Eleni Fioretos

 

 

 

 

 

Forskarskolans nyhetsbrev

Nyhetsbrevet görs i Lund av Cecilia Riving och kommer ut i början av varje månad (10 gånger per läsår). Det innehåller all väsentlig information inom FS. Om du vill ha med något i nyhetsbrevet, skriv till Cecilia.

 
 
Redaktör: Cecilia Riving
Forskarskolan i historiska studier
Uppdaterad: 2025-02-03