Lunds universitet

Nyhetsbrev från Nationella forskarskolan i historiska studier (april 2025)


VIKTIGA DATUM

 


 

 

Deadlines

⇒ 11 april: deadline att anmäla sig till höstinternatet i Torekov

⇒ 20 maj: deadline att anmäla sig till skrivreträtt på Blåsingsborg

⇒ 5 september: deadline att anmäla sig till kursen Historisk metod

 

Övriga händelser

20 februari – 29 april: Historisk teori (internat 24–25 februari och 31 mars – 1 april)

7–9 april: Karriärinternat på Mossbylund

12–13 maj: FYB-konferens i York

20–22 augusti: Skrivreträtt på Blåsingsborgs gårdshotell

17–19 september: Höstinternat i Torekov

3 november – 2 december: Historisk metod (internat 10–11 november samt 26–27 november)

 

 

 

Kommande disputationer

Markus Hansen disputerar i historia vid Lunds universitet den 4 april på avhandlingen The Politics of Natural Law: Agrarian Reform, Intra-Aristocratic Conflict, and Natural Jurisprudence in Denmark, c. 1750–1800. Disputationen äger rum kl. 13.15–16 i sal C126 på LUX. Opponent är Michael Bregnsbo, Syddansk universitet.

 

 

 

VAD HÄNDER INOM SAMARBETET?

 

 

 

OBS! Anmäl dig till höstinternatet i Torekov 17–19 september!

Den 17–19 september bjuder Forskarskolan in till höstinternat på Torekov hotell i – just det! – Torekov. Doktorander kan som vanligt välja på att lägga fram utkast till internationella artiklar, avhandlingstexter eller göra en mittavstämning. Även detta år är doktorander i historiska ämnen från universiteten i Karlstad, Örebro, Umeå, Luleå och Linköping välkomna att vara med men bekostar själva sina resor.

---

Internationell artikel

Först och främst uppmuntrar vi alla doktorander att utnyttja den fina möjligheten att få hjälp med att publicera en artikel i en internationell tidskrift. Den text som läggs fram på internatet fungerar som ett första utkast till en möjlig framtida artikel. På internatet kommer en inbjuden gäst att kommentera texten med fokus på de speciella genrekrav som gäller för internationella tidskrifter.

Textens tema och problemställning bör grundas i avhandlingsprojektet. Ett tips kan vara att anknyta till ett problem i det internationella forskningsläget och använda den egna forskningen för att belysa och diskutera detta. Ett annat tips kan vara att lyfta fram någon aspekt från den egna forskningen och visa på hur denna kan vara av intresse för det internationella forskningsläget. Det är också viktigt att tydliggöra motivet, varför era argument är viktiga i ett större sammanhang. Fundera även över vilken typ av tidskrift och målgrupp ni vill skriva för när ni väljer problemställning. Vad har tidskriften för utgivningspolicy, brukar de publicera artiklar av ert slag och är det en tidskrift som läses av de som ni vill bli lästa av.

Texterna ska vara cirka 15–20 sidor, 12 pkt, Times New Roman eller motsvarande.

OBS: I år bekostas ingen språkgranskning av utkast till internationella artiklar. Dock erbjuder vi språkgranskning om man sedan går vidare med ett utkast och skickar in till en internationell tidskrift. Se hemsidan för mer information.

Deadline för de internationella texterna är den 1 september och de lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

Avhandlingstext

Alla doktorander som kommit en bit på väg är välkomna att delta med en text utifrån sin forskning. Vi räknar med att doktorander kommenterar på varandras texter i par. Deadline för avhandlingstexterna är den 1 september och de bör omfatta cirka 15–20 sidor. Texterna lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

Mittavstämning

Vi erbjuder företrädesvis doktorander som befinner sig mitt i sina avhandlingsprojekt att vara med i en mittavstämning som ger möjlighet att reflektera kring det aktuella läget och vägen framåt under sista fasen av avhandlingsskrivandet.

Mittavstämningen består i att:

  1. Hålla en kort muntlig presentation om avhandlingsprojektet (5–10 minuter).
  2. Diskutera en text där doktoranden kort redogör för var hen befinner sig i arbetet, en preliminär disposition av avhandlingen, en tidsplan samt en reflektion om preliminära resultat och även eventuella utmaningar i arbetet (cirka 5 sidor).

Avstämningen inkluderar båda punkterna. En senior forskare från forskarskolesamarbetet kommenterar. Deadline för texten till mittavstämningen är den 1 september och den ska lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

-----

ANMÄLAN

Alla anmäler deltagande här senast den 11 april.

Om du ska lägga fram en text eller göra en mittavstämning, glöm inte att meddela dina handledare.

Doktorander antagna 2024 är välkomna att delta utan text. Även andra doktorander är välkomna att delta enbart som kommentatorer. 

Det är också viktigt att antingen huvudhandledarna eller de biträdande handledarna är med på internatet. Handledare får ersättning i timmar utifrån aktivt deltagande.

Se här om Torekov hotell.

Om ni har frågor som rör de olika seminarierna, kontakta Cecilia Riving.

Varmt välkomna till Torekov!

 

 

 

Skrivreträtt på Blåsingsborg

Den 20–22 augusti bjuder Forskarskolan in till skrivreträtt, den här gången på Blåsingsborgs gårdshotell nära Kivik på Österlen. Här ges möjlighet att i en rofylld lantlig miljö ägna sig helhjärtat åt skrivande. Som vanligt medverkar Cecilia Trenter, historiker vid MAU, som skrivcoach och reträtten inleds med en föreläsning om skrivprocessen. Vi har plats för 15 doktorander. Anmäl dig här senast den 20 maj.

Se här om Blåsingsborg. 

 

 

 

Anmäl dig till Forskarskolans kurs i historisk metod!

Mellan den 3 november – 2 december ger Forskarskolan åter sin kurs Historisk metod. Lärare är Sara Ellis Nilsson från Linnéuniversitetet och Martin Ericsson från Lunds universitet. Kursen består av två internat som äger rum 10–11 november (Hotell Gässlingen, Skanör) och 26–27 november (Bjärsjölagårds slott). Kursen är öppen också för doktorander utanför Forskarskolans samarbete.

Kursen omfattar 7,5 hp och handlar om metoder inom historisk forskning. Den vänder sig till doktorander som befinner sig i inledningsskedet av forskarutbildningen. Målet är att deltagarna dels ska utöka sina kunskaper om historiska metoder och fördjupa sin reflektion över det egna avhandlingsarbetet, dels höja sin generella forskningskompetens och historievetenskapliga allmänbildning. Detta sker genom att deltagarna sätter sig in i en rad metoder som används inom historisk forskning och får möjlighet att diskutera de möjligheter och utmaningar dessa för med sig. Kursen utgår från ett deltagaraktivt arbetssätt.

Examination sker genom aktivt deltagande i seminarierna på de båda internaten och i form av skriftliga uppgifter av varierande längd och karaktär.

Forskarskolan står för kost, logi och resa i samband med de fysiska träffarna. För externa deltagare (doktorander som inte ingår i Forskarskolan) tas en kursavgift på 6000 SEK ut. Om externa doktorander är i behov av extra övernattning inför kursmomenten så bekostas dessa av respektive doktorands heminstitution. 

Deadline för anmälan är den 5 september på denna länk.

 

 

 

OBS: Två lediga platser till karriärinternatet 7–9 april

Forskarskolan håller karriärinternat den 7–9 april 2025 på Mossbylunds gårdshotell vid Skånes sydkust. Upplägget är detsamma som vid tidigare karriärinternat, med inbjudna gäster som berättar om sina karriärval och ger tips och råd både kring doktorandtiden och tiden efter disputationen. Internatet består av föreläsningar och diskussion samt praktiska moment. Fokus ligger på samtal och reflektion. Vid frågor, hör av dig till Cecilia Riving.

På grund av avhopp finns det två lediga platser på karriärinternatet. Om du vill vara med, anmäl dig härsenast fredagen den 4 april.

 

 

 

 

FYB-konferens i York 12–13 maj

Årets doktorandkonferens i samarbetet mellan Nationella forskarskolan i historiska studier, University of York och Universität Bielefeld äger rum i York den 12–13 maj. Vi reser dit den 11 och hem den 14 maj. Anmälan är nu stängd. Vid frågor, vänd dig till Henrik Rosengren.

(Bild: CC BY 2.0)

 

 

 

REFLEKTIONER OCH REPORTAGE

 

 

 

Fem frågor till Markus Hansen

Den 4 april disputerar Markus Hansen i historia vid Lunds universitet på avhandlingen The Politics of Natural Law: Agrarian Reform, Intra-Aristocratic Conflict, and Natural Jurisprudence in Denmark, c. 1750–1800. Vi ställde fem frågor till Markus.

 

Beskriv din avhandling i fem meningar.

Det danske samfund oplevede (som mange andre steder i Europa) en agrar transformation i i 1700- og 1800-tallet, men den var her af en mere tidelig og mere radikal karakter. Halvdelen af alle bønder gik fra at være næsten livegne inden for et godssystem til at have privat jordegejendom i løbet af kun 30 år. Min afhandling giver et bud på, hvordan at man kan forstå dette som et resultat af nogle specifikke materielle spændeninger imellem to forskellige dele af aristokratiet. Denne revisionistiske analyse bruger jeg så til at fortolke brugen af såkaldt ”naturret” blandt pro-reformistiske dele af det danske jordejende aristokrati. Mere konkret argumenterede man for, at det danske herregårdssystem systematisk brød med bondeklassens rettigheder og desuden gjorde, at den jordejende elite ikke tjente staten som den havde pligt til.

Berätta om ett fint eller roligt minne från tiden i Forskarskolan.

Turene til Drakamöllan var altid helt fantastiske. Jeg kan kun anbefale at tage med!

Vilka är dina tre bästa tips för att klara doktorandtillvaron?

A) Husk at spise frokost med dine kollegaer! Lad være med at sidde på dit kontor med din sandwich. B) Jeg ved ikke om dette har at gøre med ”overlevelse”, men der er virkelig mange muligheder for at rejse som doktorand med alt betalt, det kræver bare at man graver lidt, for der er ikke nogen der fortæller dig om det. Opsøg så mange af disse muligheder som muligt. C) Gå efter at blive færdig på den tid som du har penge til, og accepter at din afhandling ikke skal – eller kan – være perfekt. Jeg tilføjer også lige D): vær ikke bange for at skrive til forskere som du beundrer. De syntes ikke at du er dum, og du kan helt sikkert få rigtigt meget ud af det (inklusiv et netværk af ligesindede som du kan læne dig op i fremtiden i forbindelse med postdocs, konferencer osv).

Detta hade jag inte kunnat vara utan under min tid som doktorand.

Spotify, eller måske vægtstænger. Og selvdisciplin.

Detta ser jag fram emot att göra efter disputationen.

At se hvor at min karriere bærer hen! Jeg har alle mulige idéer til nye projekter. Det er mig en glæde at jeg ikke føler mig akademisk ”udbrændt”; tværtimod har jeg fået nye interesser indenfor antikken og middelalderen. Lidt mere umiddelbart glæder jeg mig til at tage ferie og rejse med min kæreste – måske til Napoli?

 

 

 

Kulturstafetten fortsätter!

Kulturstafetten är ett nytt stående inslag i Forskarskolans nyhetsbrev. En av Forskarskolans doktorander tipsar om skönlitteratur, film, TV-serier, konst eller någon annan kulturform som antingen har historisk tematik eller historiskt ursprung. Sedan skickar doktoranden uppgiften vidare till valfri doktorandkollega. Förra gången skickade Evelina Kallträsk stafettpinnen till Karl Vesterberg, doktorand i historia vid Lunds universitet.

 

Deep Time Walk: Earth history (2016)

Jag vill tipsa om mobilappen ”Deep Time Walk: Earth history”. Deep Time Walk är en app som kombinerar det bästa av två världar: att promenera och historia. Premissen med appen är att ett audio-narrativ om jordens utveckling förmedlas i relation till din rörelse när du promenerar, vilket kort och gott innebär att du fysiskt vandrar längst en tidslinje. Varje meter är dock 1 miljon år (4,6 km totalt) så räkna inte med så mycket mänsklig aktivitet (ungefär 20 cm)!

Tanken med appen är att, genom kombinationen av fysisk aktivitet och djup tid, fungera pedagogiskt som ett sätt att berätta historier över tid-och-rum. Som sådan är den kanske främst intressant som ett exempel på hur historia kan förmedlas och upplevas på olika sätt, i detta fall genom att användaren själv väljer var den vill promenera. Jag tycker att det fungerar bäst under en promenad i skogen.

Appen finns att ladda ner på App Store och Google Play.

Jag skickar vidare till Rebecka Dahlkvist.

 

 

 

Kommande disputationer och slutseminarier

  • Markus Hansen: 4 april, disputation (LU)
  • Fannie Frederikke Baden: 4 april, slutseminarium (LU)
  • Sebastian Graf: 10 april, slutseminarium (LU)
  • Martin Englund: 9 maj, disputation (SH)
  • Anton Öhman: 15 maj, slutseminarium (LU)
  • Karl Vesterberg: 22 maj, slutseminarium (LU)
  • Anne Ladefoged: 11 juni, slutseminarium (LU) OBS: Nytt datum
  • Emma Forsberg: 4 september, slutseminarium (LU) OBS: Nytt datum
  • Evelina Kallträsk: 26 september, disputation (LU)
  • Trine Gaarde Outzen: 17 oktober, disputation (LU)
  • Rikke Lie Halberg: 30 oktober, slutseminarium (LU)
  • Magnus Borg: 6 november, slutseminarium (LU)

Forskarskolan bokar och bekostar resor för de doktorander i samarbetet som vill delta på slutseminarier och disputationer. Hör av er till Ariadne Fioretos.

 

 

 

 

 

Vi önskar er en Glad Påsk!

 

 

 

Kontaktinformation

Verksamhetsansvarig: Henrik Rosengren

Biträdande verksamhetsansvarig: Maria Småberg

Utbildningskoordinatorer: Kajsa Weber (tjänstledig under våren 2025), Cecilia Riving

Koordinator: Ariadne Eleni Fioretos

 

 

 

 

 

Forskarskolans nyhetsbrev

Nyhetsbrevet görs i Lund av Cecilia Riving och kommer ut i början av varje månad (10 gånger per läsår). Det innehåller all väsentlig information inom FS. Om du vill ha med något i nyhetsbrevet, skriv till Cecilia.

 
 
Redaktör: Cecilia Riving
Forskarskolan i historiska studier
Uppdaterad: 2025-04-02