Samverkan och undervisning

Samverkan

Centralt för verksamheten är att samverka med det omgivande samhället. Vi samverkar för tillfället framförallt med ABF Skåne och lokala ABF-avdelningar, Arbetarrörelsens arkiv i Landskrona, Arbetarrörelsens arkiv i Skåne, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek samt föreningen Centrum för arbetarhistoria.

Kvällskursen Folk i rörelse

Är du medlem i ett LO-förbund och vill lära dig mer om den svenska demokratins historia? Välkommen på kvällskursen Folk i rörelse, som ges i Malmö våren 2025!

Anmäl dig till kursen genom att följa denna LÄNK.

Kvällskursen arrangeras för LO-medlemmar och ger möjlighet att läsa och diskutera om Sveriges moderna historia, med fokus på vanliga människors kamp för demokrati, mänskliga rättigheter och makt över samhällsutvecklingen från 1800-talet och fram till idag. Teman som behandlas är bland annat arbetarrörelsens tidiga organisering för samhällsinflytande, Folkhemmet, revolterna kring 1968 och hur Sverige blev världens mest jämlika land – och sedan slutade vara det. Avslutningsvis riktar kursen blicken framåt och diskuterar hur vår demokrati mår idag.

Kursen består av sju tillfällen på kvällstid med start måndagen 10/3 och därefter träffar varannan måndag (med undantag för v. 17 då vi träffas på tisdagen) t.o.m. 2/6. Det åttonde och avslutande tillfället blir en utflykt till Arbejdermuseet i Köpenhamn i början av juni. Varje tillfälle, utom studiebesöket på Arbejdermuseet, omfattar två timmar (kl. 17.15-19.15) och består av föreläsning samt diskussion av kurslitteraturen. Som grundbok använder vi Kjell Östberg, Folk i rörelse. Vår demokratis historia, och därutöver Erik Bengtsson, Världens jämlikaste land? Kursledare är Magnus Olofsson, Emma Hilborn och Kristin Linderoth, samtliga forskare och lärare vid Historiska institutionen, Lunds universitet. 

Det kostar ingenting att anmäla sig – arrangörerna står för kurslitteratur och resa till Arbejdermuseet i Köpenhamn (inklusive museiinträde och lunch). Det utgår dock ingen ersättning för eventuell förlorad arbetsförtjänst eller för resor till träffarna i Malmö.

Vid frågor om kvällskursen eller anmälan, kontakta Kristin Linderoth på kristin.linderothhist.luse  

Arbetshistoriska seminariet

Under både vår och höst arrangerar Arbetarhistoria vid Lunds universitet föreläsningar runt om i Skåne i samverkan med ABF Skåne, föreningen Centrum för Arbetarhistoria och Statarmuseet i Torup.

Arbetshistoriska seminariet vid Lunds universitet bedriver sedan 1985 en öppen seminarieverksamhet som syftar till att öka den historiska förståelsen för samhällsförändring ur ett underifrånperspektiv. Verksamheten strävar efter att vara en mötesplats för akademiker och en intresserad allmänhet. 

Arbetshistoriska seminariet hittar under fliken “Arbetshistoriska seminariet” ovan eller genom att följa denna länk.

Undervisning

Undervisning i arbetets, arbetarnas och arbetarrörelsernas historia är en viktigt del av vår verksamhet. Genom åren har universitetets personal undervisat på många kurser på inom och utom universitetet.

Under våren undervisar Arbetarhistorias personal på följande universitetskurser med arbetarhistoriska perspektiv.

Historia underifrån i källorna. Temakurs på fortsättningsnivå

Kursen syftar till att ge studenterna en förståelse för hur man kan nå historisk kunskap om människors liv genom olika typer av modernhistoriskt källmaterial. Med utgångspunkt i perspektivet ”historia underifrån” kopplas temakursen till aktuella forskningsdiskussioner om hur det är möjligt att utifrån detta arbeta både med källor som uppkommit genom folkligt engagemang och med material som tillkommit genom exempelvis statliga initiativ. Detta avspeglas i valet av kurslitteratur, vilken ger exempel på hur olika forskare har diskuterat sitt material och hur detta har analyserats i konkreta undersökningar. Sammantaget ger kurslitteraturen studenterna en bild av den mångfald av källor som skulle kunna ingå i undersökningar som på olika sätt har en ambition att skriva historia underifrån. Tillsammans med seminarieövningar och studiebesök ger litteraturen studenterna fördjupade kunskaper om arbetet med att hitta, utforska och bearbeta källmaterial i form av bland annat tidningar, databaser med digitaliserat material, politiskt rörelsematerial, skönlitteratur och film. 

Temakursen är en delkurs på helfart, Lunds universitet

Kursens hemsida

Sidansvarig: emma.hilbornhist.luse | 2025-01-09