Arbetshistoriska seminariet
Våren 2025

Arbetet med vårens program pågår – hittills är två punkter klara, se nedan. Vissa av seminariets föreläsningar går att se på vår youyube-kanal Historia underifrån: https://www.youtube.com/@arbetarhistoria
Arbetshistoriska seminariet vid Lunds universitet bedriver sedan 1985 en öppen seminarieverksamhet som syftar till att öka den historiska förståelsen för samhällsförändring ur ett underifrånperspektiv. Verksamheten strävar efter att vara en mötesplats för forskare och en intresserad allmänhet. För frågor eller närmare upplysningar, kontakta emma.hilborn@hist.lu.se.
Stilskolan: Om vuxnas försök att reglera ungdomars klädsel under 1900-talet
Föredrag av Björn Lundberg och Emma Severinsson
Torsdagen den 19 februari kl. 17.30–19.00, Lunds universitet LUX, Helgonavägen 3, Sal: LUX B152. Därefter kommer föredraget att finnas på youtubekanalen ”Historia underifrån - Lunds universitet”: https://www.youtube.com/@arbetarhistoria
I slutet av 1950-talet startade Scouterna en stilskola vid några av landets industri- och lärlingsskolor. Snart inleddes ett samarbete med Svenska herrmoderådet. Båda organisationerna såg en möjlighet att utbilda ungdomar i frågor som rörde uppträdande och värderingar. Stilskolan ville väcka intresse bland ungdomar – särskilt unga män – för klädsel och mode som ett led i att forma ansvarstagande, skötsamma medborgare. Syftet var att få de unga männen att inse värdet av att vara välklädd och välvårdad eftersom det kunde ge fördelar på arbetsmarknaden såväl som hos det motsatta könet.
Björn Lundberg är docent i historia vid Lunds universitet. Hans forskning behandlar barns och ungdomars engagemang i globala frågor under 1900-talet, samt samhällsfostran och utbildning knuten till ungas medborgarskap.
Emma Severinsson är doktor i historia och lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Hennes pågående forskning handlar om mode i folkhemmet 1930–1990.
Arrangemanget är ett samarbete mellan Arbetarhistoria vid Lunds universitet, ABF Skåne och Centrum för arbetarhistoria.
Nelly Thüring: Teosof, feminist, socialist
Föredrag av Malin Arvidsson
Tisdagen den 18 mars kl. 18.00, Lunds stadsbibliotek
Historikern Malin Arvidsson presenterar sin biografi över fotografen Nelly Thüring (1875–1972), som år 1921 valdes in i andra kammaren och därmed blev en av de första kvinnliga riksdagsledamöterna. Studien synliggör socialdemokratiska kvinnors organisering för att utvidga rösträtten och visar hur Thürings teosofiska livsåskådning fungerade som en drivkraft i hennes engagemang för fred, nykterhet, vegetarianism, feminism och socialism. Teosofin engagerade Thüring sig i kort efter att hon år 1900 etablerat en egen fotoateljé vid Stortorget i Lund, och det var genom stadens teosofiska loge som hon mötte sin blivande make Johan Göransson.
Malin Arvidsson är doktor i historia och lektor i Mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. är fil. dr i historia och universitetslektor vid Avdelningen för mänskliga rättigheter, Historiska institutionen, Lunds universitet. Hon utkom i september 2024 med biografin Nelly Thüring: Teosof, feminist, socialist på Makadam förlag: https://kriterium.se/site/books/m/10.22188/kriterium.53/
Arrangemanget är ett samarbete mellan Arbetarhistoria vid Lunds universitet, Centrum för arbetarhistoria, ABF Skåne och ABF Sydväst
Bromöllas historia, här, då och framåt
Föredrag av Inge Eriksson
Torsdagen den 27 mars kl. 18.00, Kulturpunkten i Bromölla
Bromölla är starkt kopplat till Iföverken och framväxten av industri och tätort vid Ivösjön, men har en längre historia av geografiska och politiska förändringar. Föreläsningen knyter den industriella utvecklingen till geografiska, kulturella, sociala och politiska perspektiv, samt lyfter initiativ och minnesarbete av lokalsamhället och organisationer. Föreläsningen följs upp med ett samtal kring vilken roll som minnesarbetet spelar för att utveckla både självbild, kunskap och förståelse för Bromöllas historia och plats i världen.
Föreläsningen är ett samarbete mellan Arbetarhistoria vid Lunds universitet, Centrum för Arbetarhistoria, ABF Skåne, ABF Skåne Nordost och Kulturpunkten Bromölla. Kontakta Emma Blomberg för mer information via emma.blomberg@abf.se
Svenska seriehistorien
Föredrag av Oskar Aspman
Tisdagen den 15 april kl. 18.00, Osby Bibliotek
Oskar Aspman, universitetsadjunkt i tecknade serier och visuell kommunikation på Malmö universitet, tar oss med på en resa genom den svenska seriehistorien. Från tidiga pionjärer till dagens mer experimentella berättare. Hur mediet speglar och påverkar samhället.
Oskar Aspman undervisar på kulturenheten på fakulteten för konst, kultur och kommunikation (K3). Oskar är serieskapare, illustratör och formgivare och har utvecklat ett stort intresse för just pedagogiken runt konstnärlig akademisk utbildning specifikt inom området tecknade serier.
Föreläsningen är ett samarbete mellan Arbetarhistoria vid Lunds universitet, Centrum för Arbetarhistoria. ABF Skåne, ABF Skåne Nordost och Osby Bibliotek.
Kontakta Anna Johansson för mer information via anna.johansson@abf.se eller 0707 - 709830